Zaštitinik građana: Nemogućnost obrazovanja romske dece u neformalnim naseljima

U situaciji vanrednog stanja i primene mera zaštite usled epidemije koronavirusa, zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom 8. aprila, Međunarodnog dana Roma, ukazuje na težak položaj velikog broja pripadnika romske nacionalne manjine u Srbiji, naročito romskih porodica koje žive u neformalnim naseljima.

Dok se preko sredstava javnog informisanja neprestano apeluje na stanovništvo da se pridržava mera zabrane kretanja, fizičkog distanciranja i insistira na pojačanim higijenskim merama, a deci i mladima putem televizije i internet učionica omogućava kontinuitet nastave, previđa se činjenica da stanovnici neformalnih naselja, kojih u Srbiji ima blizu šest stotina, nemaju pristup vodi, struji niti internetu i da nisu u prilici da održavaju osnovnu higijenu, a još manje da deci omoguće praćenje školske nastave, istakao je Zoran Pašalić.

Zaštitnik građana podržava napore nadležnih koji su najavili pomoć u obezbeđivanju osnovnih životnih namirnica za stanovnike romskih naselja, kao i u održavanju higijene u naseljima i apeluje na lokalne organe vlasti, da preduzmu potrebne mere kako bi ovim naseljima obezbedili pristup vodi i struji, jer ispunjavanje elemantarnih higijenskih uslova, upozorava Pašalić, u ovoj situaciji može biti od presudnog značaja.

Neophodno je stanovnicima neformalnih naselja obezbediti dodatnu podršku i nedopustivo je da oni budu isključeni iz podele paketa pomoći za ugrožene, budući da veliki broj romskih porodica živi ispod linije siromaštva, podseća zaštitnik građana.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара