UNS zahteva hitno puštanje Ane Lalić na slobodu

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog hapšenja novinarke portala Nova.rs Ane Lalić i zahteva da ona hitno bude puštena na slobodu.

Anu Lalić sinoć je policija privela zbog članka o nedostatku zaštitne opreme za zdravstvene radnike u Kliničkom centru Vojvodine, na osnovu prijave rukovodstva te ustanove, koje tvrdi da je člankom "uznemirena javnost i narušen ugled" KCV-a.

UNS još jednom podseća državne organe da vanredno stanje ne sme biti izgovor za gušenje slobode medija i poziva nadležnog javnog tužioca da pusti koleginicu Lalić na slobodu i odustane od daljeg krivičnog gonjenja.

UNS naglašava da je KCV imao mogućnost da demantuje navode iz članka i da nije posao ni policije ni tužilaštva da ograničavaju izveštavanje medija i hapse novinare.

UNS smatra da je nedopustivo i da policija zaplenjuje opremu novinara i zahteva da policija hitno vrati Ani Lalić kompjuter i telefone, kao i da tužilaštvo u Zrenjaninu vrati kameru i telefone ekipi televizije KTV, koja je bila uhapšena prošle nedelje pod lažnom optužbom da se nije dezinfikovala pri ulasku u gradsku kuću.

UNS podseća sve medije da javnost izveštavaju tačno i pravovremeno, bez straha od pritisaka i da se obrate udruženju za savete i pomoć, uključujući i pravnu podršku.

I Savez za Srbiju i PSG su tražili oslobađanje Ane Lalić, a o slučaju novinarke Nove za RTS je govorila i premijerka Ana Brnabić