Obeležena godišnjica martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji

Na Kosovu i Metohiji obeležava se šesnaesta godišnjica martovskog pogroma. Toga dana pogromu u Albanaca stradalo je osmoro Srba, a 11 Albanaca u sukobu sa međunarodnim policijskim i vojnim snagama. U manastiru Gračanica, vladika raskoprizrenski Teodosije služio je parastos stradalima, a onda je usledilo polaganje belih ruža ispred umetničke instalacije "MISSING" postavljene kod Doma kulture.

Posledice martovskog pogroma vidljive su i 16 godina kasnije. Ima još porušenih i zapaljenih kuća iz kojih su Srbi proterani. Obnovljeni objekti su opljačkani i u njih proterani ne smeju i ne mogu da se vrate.

"Tada su naši naprijatelji hteli da urade ono što nisu uspeli 1998 i 1999 godine, da proteraju, unište i spale sve ono što je srpsko na ovim prostorima", istakao je vladika Teodosije.

Nasilje je počelo na severu Kosova - u Kosovskoj Mitrovici ubistvom dvoje Srba, da bi se ubrzo prelilo na sve delove Kosova u kojima su Srbi živeli.

Ubijeni su Jana Tučev, Borivoje Spasojević, Zlatibor Trajković, Dobrivoje i Borko Stolić. Dragan Nedeljković, Boban Perić, Slavoljub Dabić, Jugoslav Savić I Nenad Vesić. 

"Ova imena su molitva i opomena da se nikad i nigde takvo zlo ne ponovi. Želim da se poklonimo pred njihovim porodicama koje tako dostojanstveno i trpeljivo nose svoj teški teret i nesreću", rekao je predsednik opštine Gračanica Srđan Popović.

U dva dana nasilja – 17. i 18. marta ranjeno je nekoliko stotina Srba i drugih nealbanaca, proterano je iz svojih domova 4.000 Srba, uništeno je oko 900 kuća, uništeno i oskrnavljeno 35 crkava i manastira.

Duševne rane ne mogu ni dan danas da se zaleče.

Parastosom u Gračanici, okupljanjem u Spomen sobi u Beogradu, preživeli, rodbina stradalih, prijatelji, šalju poruku da ne zaboravljaju stradanje i da traže pravdu.

Bilo bi nepravedno da vođe OVK, (Ramuš) Haradinaj, (Hašim) Tači, (Kadri) Veselji, (Fatmir) Ljimaj, na slobodi budu kao nekakvi mirotvorci, kao nekakvi državnici, a oni su zločinci, istakao je Sima Spasić iz Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu.

Dvodnevni pogrom na Kosovu i Metohiji, dogodio se u prisustvu više desetina hiljada međunarodnih policijskih i vojnih snaga, brojne civilne administracije. Međunarodne vlasti su kaznile izvestan broj učesnika pogroma, ali inspiratori orkestriranog nasilja nikada nisu otkriveni.

Posledice martovskog nasilja ni do danas nisu sanirane.

Pojedina mesta su od tada bez Srba, a ni pet odsto tada proteranih nije se vratilo u svoje domove.

понедељак, 27. мај 2024.
14° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије