Dragoceni dar japanskih volontera srpskim kolegama

Volonteri iz Japana pomažu razvoju lokalnih samouprava u Srbiji. Preko japanske agencije za međunarodnu saradnju "Džajka" u Kraljevu radi volonter iz Tokija, a u Jagodini sa decom oštećenog sluha i govora volonterka iz Osake.

Iako tek uči srpski i engleski, volonterka iz Japana problema u komunikaciji sa decom nema. Uz osmeh, dodir, lepu reč svima je zabavno na radionici dok deci pokazuje veštine origamija. Mnogo zahtevnije je na individualnim časovima gde kroz "tič metodu" radi sa decom sa autizmom.

Želela sam da proširim svoje vidike, ali i da pomognem deci. Ova metoda se radi u Japanu sa svom decom, ali je osmišljena tako da mogu da je prate i oni koji imaju određene poteškoće, kaže Jui Jukoi.

Za decu oštećenog sluha i govora, sa autizmom i Daunovim sindromom, iz dalekog Japana stiglo je specijalno vozilo za prevoz i oprema za grafičku radionicu. Pripreme za Juin dolazak trajale su šest meseci jer je bilo potrebno precizirati i najsitnije detalje.

Direktorka škole "11. maj" Dragana Kovačević kaže da je želja bila da nastavnici steknu bolje kompetencije za rad sa učenicima.

Te edukacije se uglavnom obavljaju u inostranstvu i jako su skupe tako da je nama zaista velika korist što je Jui ovde. I mi praktično u roku od dve godine dobijemo edukaciju besplatno", isitiče Kovačevićeva.

Policajac iz Tokija obučava srpske kolege za evakuaciju dece

Preko japanske agecije" Džajka" u Kraljevo je stigao volonter iz Tokija. Policajac po zanimanju specijalizovan za spasavanje iz ruševina sada radi u odeljenju civilne zaštite i obučava ljude za delovanje u vanrednim situacijama.

"Ove godine sa kolegama iz Kraljeva uvežbavaćemo evakuaciju dece u osnovnim školama, isitče Kazuma Šimomura.

Dodaje da je planiran obilazak 21 škole i da u svima održe vežbe evakuacije.

Jui i Kazuma u kontaktu su i sa drugim volonterima koji rade širom sveta. Stekli su prijatelje pa se druže, odlaze na slave.

Kazuma Šimomura kaže da mu se najviše dopadaju sarma i ćevapi.

U Jagodini je Jui upoznala i Nataliju koja je završila japanski jezik. Srbi su kaže otvorenog srca, neposredni su i deluju kao porodica. Na pitanje šta joj u Srbiji nedostaje, odgovara hrana. Sarmu voli ali je odrasla uz suši, ribu i manje porcije.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије