"Dovoljan broj respiratora, slušajte struku"

Na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu trenutno su četiri pacijenta zaražena koronavirusom. Jedan od njih, pacijent iz Kikinde, i dalje je u teškom stanju, na mehaničkoj je ventilaciji i pod stalnim nadzorom lekara. Dva pacijenta kod kojih je 11. marta dijagnostikovan koronavirus dobrog su opšteg stanja i pod stalnim su lekarskim nadzorom.

"U Vojvodini je nekoliko desetina građana u kućnoj izolaciji, a do sada je testirano oko 40 ljudi", rekao je za RTS dr Vladimir Petrović, direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

U ovom trenutku u Novom Sadu ima 118 resipiratora, a 65 je stavljeno na raspolaganje za pacijente obolele od kovida-19. 

"Takođe u bolnicama u Vojvodini imamo još respiratora koji će se staviti u funkciju u zavisnosti od toga da li će ovi u Novom Sadu biti popunjeni", kaže za RTS dr Petrović.

Dodaje da se razmatra obustava nastave u školama oko Uskrsa, i napominje da za sada nema potrebe za "tako agresivnim merama".

Petrović kaže da bi građani trebalo da se pridržavaju preporuka struke i da ne treba da brinu ukoliko su bili u kontaktu sa osobom za koju se kasnije ispostavilo da je inficirana koronavirusom, a u trenutku kontakta nije imala simptome.

"Zdrav čovek ne može da prenese virus, čovek u fazi inkubacije ne može da prenese virus. Samo akutno obolele osobe su zarazne, to je stav struke u ovom trenutku. Svi koji su bili u kontaktu sa bolesnim osobama, treba da budu u kućnom karantinu. Svi koji su bili u kontaktu sa osobom za koju se kasnije ispostavi da je obolela, a u vreme dok je bila zdrava, ne treba da se brinu", dodaje Petrović.

Ne može se ponoviti italijanski scenario

Dr Petrović navodi da je Srbija mere počela da primenjuje na vreme i da postupa po scenariju koji su razvili Svetska zdravstvena organizacija i Evropski centar za kontrolu bolesti.

"Moram da kažem da smo imali povoljnu situaciju zato što se to kod nas desilo među poslednjima u Evropi. Mi ćemo se sve više usmeravati na praćenje kontakata u porodici i bliskih kontakata, sve manje na importovane slučajeve, a na granici", kaže Petrović.

On dodaje da se u Srbiji ne može ponoviti italijanski scenario i da će se svim pacijentima pružiti lekarska pomoć.

"Pacijenti se neće birati, svima će se pružiti lekarska pomoć. Samo je jako važna dobra trijaža. Da oni koji imaju otežano disanje, da se to dobro proceni i da se oni smeštaju u bolnice. Da ne idu blagi slučajevi u bolnicu i zauzimaju postelje onima kojima je to potrebno. Za to je neophodan poseban režim rada i odmora zdravstvenih radnika. Mi na prvom mestu moramo, pored opšte populacije, čuvati i zdravstvene radnike, da bismo imali kadrovske kapacitete da pružimo i druge zdravstvene usluge građanima koji boluju od drugih bolesti, kako ne bismo imali situaciju da nema ko da ih leči", naveo je Petrović.

Petrović je ponovio da je u odnosu na grip, broj obolelih i dalje mali.

"Sto hiljada obolelih u svetu je nekoliko hiljada puta manji od broja obolelih od gripa u istom vremenskom periodu", istakao je Petrović.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи