Hoće li lepo vreme zaustaviti koronavirus

Toplo vreme najavljeno za naredne dane ne znači da će širenje koronavirusa da stane, ali postoji "velika mogućnost da se oslabi aktivnost virusa", kaže za RTS Mijomir Pelemiš, bivši direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS-a.

Mijomir Pelemiš je rekao, gostujući u Beogradskoj hronici, da pandemija koronavirusa koju je proglasila SZO znači da će nadležni u Srbiji nastaviti da rade ono što su već radili, a da će se u daljem toku odlučivati da li će biti dodatnih mera.

Komentarišući mere nadležnih protiv širenja koronavirusa koje su danas saopštene, napominje da u ovom trenutku nema potrebe da se zatvore škole, jer je iskustvo pokazalo da deca retko obolevaju od koronavirusa.

Cilj mera je, kako je objasnio, da se spreči lokalna transmisija, odnosno oboljevanje ljudi koji nigde nisu putovali.

"Dosadašnji oboleli su uglavnom dobili infekciju od neke osobe van Srbije", navodi Pelemiš. 

Istakao je da će se konferencije za novinare održavati i ubuduće svaki dan, da bi građani bili precizno i jasno obavešteni o kretanju infekcije, da ne bi bilo nikakvih proizvoljnih vesti ili spekulacija. 

"Mogućnost da toplo vreme oslabi virus"

Pelemiš je govorio o mogućnosti da koronavirus vremenom oslabi.

Objašnjava da su te tvrdnje zasnovane na iskustvima sa ostalim virusima, kao i da se na tome zasnivaju pretpostavke da virusu neće prijati toplo vreme koje dolazi.

Meteorolozi za sutra najavljuju 23 stepena, ali Pelemiš ističe da to ne znači da će epidemija da stane i da će se zaustaviti Kovid-19.

Međutim, kako je napomenuo, postoji "velika mogućnost da se oslabi aktivnost virusa".

Poručuje građanima da nema razloga za veliki strah, ali da ima razloga za obiljnost.

Oboleli u Srbiji se leče kao i u svetu, a srpski stručnjaci su u kontaktu sa lekarima iz Kine, iako u Srbiji nema težih bolesnika, navodi Pelemiš.