Pomoć poslodavcima pomoravskog okruga za zapošljavanje

U cilju podsticanja zapošljavanja država je preko Nacionalne službe kao pomoć poslodavcima za različite programe ove godine opredelila četiri milijarde dinara. Aktivne mere ovih dana promovišu se u gradovima pomoravskog okruga gde je prošle godine na taj način zaposleno 800 ljudi.

Početkom prošle godine Snežana Stojković zaposlena je preko programa radne asistencije. Dobro se snašla pa sada obučava i druge za posao.

"Uspeli smo da dođemo do nekog višeg nivoa i sada da to naše znanje koje smo stekli prenesemo i drugima a i zadovoljna sam", kaže radnica Snežana Stojković.

Mlađi od 30, stariji od 50 godina, osobe sa invaliditetom i oni bez kvallifikacija u fokusu su programa i mera koje sprovodi Nacionalna služba zapošljavanja.

"Imamo odličnu saradnju sa predstavnicima Naciuonalne službe koji rade odličan odabir i jako dobru selekciju tako da uglavnom ljudi koji dođu nakon našeg odabira i selekcije ostaju i dan danas u firmi, dobijamo dobar kadar", kaže Jelica Stamenković iz firme "Budućnost pet".

Finansijski podsticaji se najčešće odobravaju u vidu subvencija ili se zarade refundiraju Preko službe zapošljavanja traže se osobe različitih profila.

"Meni uglavnom trebaju kuvari,uglavnom je taj profil koji je malo teže pronaći",kaže Ilić Miladinka, vlasnica restorana.

Slobodan Nedeljković iz firme "Proagrar" kaže s obzirom na to da ima preko 20 zaposlenih osoba sa invaliditetom i danas je fokus na tome.

Za podsticajna sredstva realizaciju programa i mera zapošljavanja ove godine na nivou Republike Srbije opredeljeno je četiri milijarde dinara.

"Naravno u toku godine ta sredstva budu vrlo često dodatno uvećana tako da očekujemo da realizacija bude uspešnija u odnosu na prošlu godinu", kaže Svetlana Mitrović, direktorka Filijale NCZ Jagodina.

Stimulans države za poslodavce kažu u Regionalnoj privrednoj komori dodatni je impuls i za privredu.Izvoz iz Jagodine prošle godine vredan je 117 miliona evra uz suficit od deset i po miliona. 

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво