Otvoren Salon Nobelovki, premijerka poručuje da borba za ravnopravnost ne prestaje

Srbija je na Međunarodni dan žena dobila Salon Nobelovki. Postavka u čast svih dobitnica Nobelove nagrade za književnost, jedinstvena u svetu, otvorena je u Muzeju knjige i putovanja, s namerom da se promoviše značaj i uloga žena u društvu kao i njihov doprinos književnosti.

Šveđanka Selma Lagerlef prva je dobitnica Nobelove nagrade za književnost. Uručena joj je 1909. godine - pre nego što su žene dobile pravo glasa u Švedskoj. Pet godina kasnije izabrana je za prvog ženskog člana Švedske akademije.

Osim nje, u Salonu počasno mesto za sada ima još osam od ukupno 15 dobitnica prestižnog priznanja. Izložene su njihove fotografije, a svaka ima i svoju stolicu - poklon ambasada država iz kojih dolaze. Predstavljena su nagrađena dela i njihov prevod na srpski jezik.

Predsednice Vlade Ane Brnabić je govorila o neprestanoj borbi za ravnopravnost, kao i o velikom doprinosu žena u društvu.

"Borba za ravnopravnost ne prestaje i možemo reći da smo daleko dogurali, ali i da je mnogo borbe pred nama. Danas smo izabrali temu koja na svojevrstan način to i pokazuje. Ne samo tema ženskog stvaralaštva, nego i tema Nobelove nagrade", rekla je predsednica Vlade.

Istakla je da je Nobelova nagrada pokazatelj toga koliko su žene u svetu još uvek u podređenom polažaju i ukazala na činjenicu da je svega 15 dobitnica ovog priznanja.

Podsetivši na bogatu i burnu istoriju prve žene arhitekte Jelisavete Načić, ona je kazala da je njen neobičan život uvek bio vođen ličnim uverenjima i slobodi bez straha.

Šef misije Evropske unije u Srbiji želju za uspostavljanje ravnopravnosti polova pokazao je citirajući Ursulu fon der Lajen - prvu ženu koja je došla na čelo Unije.

"Ravnopravnost polova je osnovni princip Evropske unije, ali još nije pretočen u stvarnost i primenjen u biznisu, ekonomiji, politici, društvu...Taj prinicip dostići će pun kapacitet samo ako u celini iskoristimo talenat i razlicitost. Ali, korišćenje polovine svetske populacije, polovine ideja i polovine energije, nije dovoljno", rekao je Sem Fabrici.

Stotinu deset godina od kada je Selma Lagerlef postala prva žena dobitnica Nobelove nagrade, javnosti je prvi put prikazan njen lični zapis iz 1917. godine.

"Radi se o originalnom radu, razglednici sa rukopisom Selme Lagerlef. Kako se navršilo 110 godina od kako je gospođa Lagerlef dobila Nobelovu nagradu mi smo uspeli da iz Amerike nabavimo razglednicu sa njenim originalnim rukopisom", ukazao je Viktor Lazić, predsednik Udruženja Adligat.

U nadi da i Srbija uskoro dobije Nobelovku, simbolično je ostavljena prazna stolica. U Salonu se za sada mogu videti lični predmeti Isidore Sekulić, Desanke Makimović i Grozdane Olujić, književnica koje su svojim životom i radom obeležile XX vek.

Salon Nobelovki u Muzeju knjige Udruženja Adligat otvoren je za grupne posete četvrtkom i petkom od 10 časova, a subotom od 11 časova.

среда, 15. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара