Na koji način će Srbija reagovati ako krene talas migranata ka njenoj granici

Austrijski policajci, u saradnji sa mađarskim kolegama, počeli su zajedničke kontrole u graničnom pojasu sa Srbijom, da bi se sprečile ilegalne migracije. Zbog talasa migranata iz Turske, ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije kaže da će u celosti biti zatvorena granica sa Grčkom kao da postoji spremnost za takav postupak. I Srbija je spremna da reaguje ako za tim bude potrebe, poručuju zvaničnici.

Nema značajnog povećanja broja ilegalnih prelazaka srpskih granica niti razloga za zabrinutost, poručuju nadležni.

U centrima za prihvat tražilaca azila trentuno je 5.800 migranata a procenjuje se da ih je u ukupno u Srbiji između 6.500 i 6.700. U proseku, u našoj zemlji, i dalje se zadržavaju svega oko dve nedelje.

"Nema nikakvih novih momenata, mi vidimo da ovaj pokret iz Turske gubi zamah i snagu. Sve i da je došao, a ne zaboravite to je 600-700 kilometara od nas, treba da pređe još dve granice, čak i da ga je bilo, mi bismo bili spremni ali evo normalno je da ćemo i dalje ostati u punom kapacitetu i da ćemo dalje da pratimo", rekao je Vladimir Cucić, republički komesar za izbeglice i migracije.

Ukoliko bezbednost na bilo koji način bude ugrožena, država je spremna da reaguje, poručuje predsednik Srbije. Ukoliko za tim bude potrebe, Srbija se priprema da gotovo hermetički zatvori granice.

"Ne možemo da zatvorimo sve naše granice, ali granice iz pravca iz kog bi dolazili eventualno migranti, bićemo u stanju u potpunosti da pokrijemo i merama fizičko-tehničkog obezbeđenja, u zavisnosti od terena, prostora, kako to odluče nadležni organi, do angažmana vojske i policije da to uradimo", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Granice bi mogle da budu zatvorene ukoliko bude procene da se migranti kreću u većem broju, neorganizovano, poručuje ministar odbrane.

Vojska Srbije je, dodaje, zajedno s Ministrstvom unutrašnjih poslova i ostalim bezbednosnim strukturama spremna i u potpunosti osposobljena za to. Ta mera se odnosi na ilegalne prelaze, dok će zvanični granični prelazi nastaviti da funkcionišu.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара