Ko treba da bude testiran na koronavirus

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević rekla je za RTS da koronavirus nije toliko zarazan kao drugi poznati virusi, mnogo je manje zarazan nego što je to virus malih boginja i nešto manje nego virus gripa.

Gostujući u Dnevniku RTS-a Darija Kisić Tepavčević iz Instituta "Batut" rekla je da je svaka osoba kojoj je uzet bris za analizu predstavljala potencijaklnu sumnju za rezervoar ove infekcije.

"To što su neki natpisi u medijima striktno bili određeni na odrđene osobe - ne bi trebalo da se ponavlja u narednom periodu - jer svaki nalaz koji je uzet je imao zadovoljenu definiciju slučaja da smatramo da je potencijalni rezervoar ove infekcije. Osim osobe za koju smo juče rekli da je bila pozitivna na ovaj virus, ostale 74 osobe koje smo testirali su bile negativne, uključujući i osobe iz bliskog kontakta sa osobom za koju je potvrđeno da je bila pozitivna", ukazala je Kisić Tepavlević.

Prema njenim rečima, ovaj virus nije toliko zarazan kao drugi poznati virusi, mnogo je manje zarazan nego što je to virus malih boginja i nešto malo manje zarazan nego što je to virus gripa.

Procenjuje se da jedna osoba koja je inficirana ima potencijal da prenese ovu infekciju na dve do tri osetljive osobe. "To iskuljčivo zavisi od kontakata koje je ta osoba imala - ne mora da prenese ni na jednu osobu, što smo videli da se desilo i kod nas", rekal je ona.

"Znači, za svaku pohvalu je reakcija čoveka kod koga je potvrđeno da ima infekciju. Vidimo da mere socijalne izolacije, uz izbegavanje kontakata, a imajući u vidu da ovaj virus nije toliko kontagiozan, itekako funkcionišu", kaže epidemilolog.

Ko od građana treba da se javi na telefon 065 8945 235 

Govoreći o tome ko od građana treba da se javi na telefon 065 8945 235 koji je otvoren od početka situacije, Kisić Tepavčević kaže da su od početka jasno definisane procedure i definisana su žarišta gde je visoka transmisija i najveći rizik za ovu infekciju.

Svi građani koji dolaze sa tih područja, ukoliko u periodu nakon povratka u zemlju osete neke od simptoma respiratone infekcije - tačno je navedeno kome i kako da se jave, kaže ona.

"Na taj način želimo da izbegnemo da osoba koja je potencijalni nosilac infekcije da se kreće samostalno i slobodno u javnosti, u ambulantama, ako je prenosilac virusa, prenosila dalje", rekla je doktorka.

Želimo makismlano da limitiramo svaku mogućnost da se infekcija dalje prense ako se i unese u zemlju, kaže Kisić Tepavčević.

Kaže da nam period najveće zaraznosti nije u potpunosti poznat, ali ako poredimo sa drugim sličnim virusima, to je kraj inkubacionog perioda i početak pojave prvih simptoma.

Testovi nisu idealni, ali imaju visoku specifičnost 

Kada su u pitanju testovi i njihova senzitivnost, doktorka kaže da to nisu idealni testovi, ali imaju visoku specifičnost - što znači da one osobe koje nemaju infekciju velika verovatnoća je da će ih baš tako označiti, kao negativne.

U svalkm slučaju, ističe da će osobe koje su imale blizak kontakt biti opservirane u narednom periodu, u periodu maksimalne inkubacije.

Ističe da su najugroženiji od mogućnosti nastanka infekcije oni koji su bili u žarištima a od komplikacija su najugroženiji stariji pacijenti i koji imaju hronična oboljenja.

Kisić Tepavčević kaže da kada su u pitanju migranti, oni generalno nisu definisani kao populacija visokog rizika.

"Zna se da do nekih granica dolaze ljudi koji su po pravilu zdravi i mladi, ali radiće se sve potrebne procedure kao i za sve druge putnike u međunarodnom saobraćaju", zaključila je Darija Kisić Tepavčević.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">