Kada će biti završeni radovi na Savskom trgu

Radovi na Savskom trgu biće gotovi do sredine juna, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić u Beogradskoj hronici.

Goran Vesić je gostujući u Beogradskoj hronici naveo da Savski trg predstavlja veliki poduhvat, ali da će radovi biti gotovi do sredine juna. 

"Već se izvode radovi na temeljima za spomenik Stefanu Nemanji. Postavljaju se šipovi dužine 12 metara, jer će visina spomenika iznositi 23 metra, i jednako zgradi od pet-šest spratova. Takođe, dobićemo novu i najlepšu pešašku zonu u gradu na kojoj će biti zasađeno više od 300 stabala. Trenutno se postavljaju nove šine koje će, kao i ostali saobraćaj ići po obodima trga", istakao je Vesić.

Precizirao je da će trenutni režim saobraćaja biti na snazi do 5. aprila.

"Sekretarijat za javni prevoz je obavio dobar posao i na vreme informisao građane o novom režimu saobraćaja. Takođe je potrebno i vreme da se ljudi naviknu na ovakve promene. Ubačeno je 60 novih autobusa da zameni tramvajski saobraćaj u tom delu grada. Od 5. aprila se saobraćaj vraća u redovno stanje, a radovi nastavljaju da se obavljaju na centralnom delu Savskog trga", ukazao je zamenik gradonačelnika.

Istakao je da će rekonstruisani Savski trg biti ponos Beograđana.

"Rekonstruisana je fasada zgrade stare železničke stanice na koji je vraćen grb Srbije, skinut 1945. godine. Tamo će biti smešten jedan od najlepših objekata kulture, dok će se na mestu nekadašnjih perona u ukrštati dve metro linije. To će biti jedan od novih centara grada", objasnio je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je govoreći o nastavku gasifikacije Beograda, naveo da to predstavlja jednu od 43 mere u suzbijanju zagađenosti vazduha u prestonici.

"Na taj način ćemo omogućiti da se ukinu individualna ložišta, kojih je oko 150.000 u Beogradu i koji, pored automobila predstavljaju najveće zagađivače vazduha", naveo je Vesić.

Dodao je da je o tome razgovarao sa direktorom "Srbija-gasa" Dušanom Bajatovićem i da je dogovoreno da u naredne dve godine ceo Beograd bude gasifikovan.

"Taj projekat će omogućiti da 250.000 domaćinstava bude priključeno na gas. Trenutno 96 odsto toplana u Beogradu radi na gas, cilj je da svih 100 odsto budu u tom sistemu. Grejemo 350.000 stanova preko toplana, dok u Beogradu ima 696.000 stanova i samim tim prostora da se i oni u budućnosti priključe na gradsko grejanje", objasnio je zamenik gradonačelnika. 

Napomenuo je i da beogradske toplane greju oko 22 miliona metara kvadratnih a da kapacitet toplana omogućava da se ovog trenutka priključi još 15 miliona metara kvadratnih.

"Veoma brzo ćemo izaći sa merama koje će investitorima stambenih objekata omogućiti da ne plaćaju participaciju za priključenje na toplane",  zaključio je Vesić. 

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво