Srpski japanolozi odgovaraju na pitanja bolje i od samih Japanaca

Ekipa studenata treće godine studija japanskog jezika Filološkog fakulteta ovogodišnji je pobednik regionalnog takmičenja Balkan Džapan Bol. Osim studenata naših univerziteta, takmičili su se i akademci iz bivših jugoslovenskih republika.

Takmičenje je pokazalo dominaciju srpskih japanologa. Teme raznolike - a bilo je i dosta pitanja o predstojećoj Olimpijadi u Tokiju.

"Pitanja su bila dosta teška kao što je i gospodin iz japanskog kulturnog centra rekao čak i jednom Japancu. Ima nekih stvari koje on ne bi znao. Ali bila su veoma zanimljiva, da je moglo i nešto da se nauči", kaže Jovan Kovačević osvajač prvog mesta.  

"Ja sam istražio malo nešto što je mene interesovalo, kolega je istražio nešto što je njega interesovalo, nešto smo zajdeno pogledali, tako da nekako se poklopilo svašta", rekao je Aleksa Stamenić, takođe osvajač prvog mesta. 

Matematičari su prošle godine bili treći, a ove godine drugi. Najavljuju dolazak i naredne godine.

"Jezik je veliki izazov. Mora dosta da se radi, da se trudi, pa videćemo da li ćemo za godinu dana moći da nadoknadimo", kaže Dušan Šuljagić doktorand Matematičkog fakulteta.

Nadmetanjem se unapređuju veštine komunikacija, potrebne ne samo tokom studija, već u životu uopšte.

"Naše iskustvo sa ovog takmičenja je prelepo, zato što imamo mogućnost da upoznamo drugare koji se interesuju za iste stvari kao i mi, i možemo da naučimo nešto zajedno", kaže Kristina Petrović, student Filološkog fakulteta u Skoplju.

Darian Goran Cvitić, student Filozofskog fakulteta u Puli, koji drugi put učestvuje na takmičenju, kaže da je sa rezultatom njegovog tima dosta zadovoljan.

"Mi smo se zaista potrudili da četvrtu godinu za redom budemo domaćini ovog takmičenja, jer je to veliko priznanje našoj japanologiji, koja sledeće godine slavi 45 godina od osnivanja", kaže Ljiljana Marković, v. d. dekana Filološkog fakulteta UB.

Posle višedecenijske pauze, zahvaljujuću ulasku u Cern, i posle dvogodišnjeg pregovaranja, ušli smo u krug zemalja sa kojima Japan ozbiljno očekuje dalju naučnu saradnju. Utvrđena su zajednička interesovanja.

"Jako su bili zainteresovani za matematiku, fiziku, odnosno fiziku plazme, dok je još Zoran Petrović radio na tone, onda ih jako mnogo interesuju biotenologije, inovativni lekovi, ono što rade naši instituti", kaže Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

A japanske studente pre svega interesuju jezik, istorija Balkana i tradicionalni plesovi i igre.

уторак, 18. јун 2024.
33° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије