VMA dobio novu operacionu salu nakon 15 godina

U Centru za dnevnu hirurgiju Poliklinike Vojnomedicinske akademije posle 15 godina od osnivanja, otvorena je nova operaciona sala i renovirane su postojeće prostorije.

Centar za dnevnu hirurgiju VMA namenjen je kraćim operacijama iz različitih specijalnosti koje ne traju duže od nekoliko sati, a posle kojih pacijenti ne zahtevaju postoperativnu negu, već se nakon dijagnostike i operativnog lečenja istog dana otpuštaju na kućno lečenje.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin nakon obilaska nove operacione sale i renoviranog prostora Centra za dnevnu hirurgiju VMA naveo je da vojno zdravstvo brine o svima kojima je pomoć potrebna.

"U vojnom zdravstvu nikada nisu pitali da li ste civil, vojnik, da li ste Srbin, ili bilo ko drugi. U vojnom zdravstvu vodi se računa da se ublaže ljudska patnja i bol, da se izleči i da se zaleči", rekaoje Vulin.

Samo tokom ratova devedesetih godina, podseća ministar VMA je pregledala, lečila i sanirala posledice ratova za više od 29.000 ljudi.

"Na nama je da visoke standarde koji je vojno zdravstvo dostiglo i koje je VMA postigla sačuvamo i unapredimo. Zbog toga smo izvršili rekonstrukciju hirurške sale prvi put nakon 15 godina od njenog osnivanja. Cilj nam je da sve naše sale budu moderne, rekonstruisane i da svi kapaciteti VMA omoguće da se naši pacijenti leče u skladu sa najvišim svetskim standardima", naveo je Vulin.

Istakao je i da Srbija ima sposobne lekare i sestre koji po svom znanju i angažovanju ne zaostaju za bilo kim drugim, i zati, kako kaže, Vulin–ni naša oprema ni naši uslovi ne smeju da zaostaju za bilo kim.

Čestitajući današnji praznik – Dan VMA, ministar Vulin je poručio da je ovo veliki praznik ne samo za one koji su tu instituciju gradili, već i za sve one koji su u njoj našli i lek i pomoć.

Načelnik Vojnomedicinske akademije pukovnik Miroslav Vukosavljević rekao je da će renoviranje Centra za dnevnu hirurgiju i nova operaciona sala znatno ubrzati rad i povećati obim operacija.

"Danas je aksiom raditi u dnevnoj hirurgiji, raditi ambulantne operacije. Otvaranjem treće operacione sale Vojnomedicinska akademija staje u red svih evropskih i svetskih ustanova", istakao je pukovnik Vukosavljević.

Načelnik Centra za dnevnu hirurgiju VMA vaskularni hirurg pukovnik Ivan Marjanović ističe da se dobijanjem treće operacione sale kapacitet Centra uvećao za trećinu.

"Tokom 2019. godine izmešten je Kabinet za maksilofacijalnu hirurgiju i ta prostorija je adaptirana i napravljena je treća operaciona sala u kojoj sada aktivno radi svakodnevni program specijalista maksilofacijalne hirurgije, specijalista otorinolaringologije i svi drugi kojima je ta sala namenjena. U drugoj sali, koja je renovirana, sada se izvode operacije iz domena očne hirurgije i plastične hirurgije, što do sada nije bilo slučaj", objašnjava pukovnik Marjanović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво