Građani preko kol centra do besplatne pravne pomoći

Predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac i državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić, potpisali su sporazum o radu kol centra za advokate u sistemu besplatne pravne pomoći. Tako će građani, umesto da pozivaju Advokatsku komoru, do besplatne pravne pomoći ubuduće dolaziti preko kol centra, što će dodatno pojednostaviti primenu Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći i omogućiti prikupljanje podataka i nadzor Advokatske komore nad sistemom besplatne pravne pomoći.

Intoniranjem himne "Bože pravde" i svečanom akademijom u Narodnom pozorištu u Beogradu obeleženo je 158 godina advokature u Srbiji.

Za vreme vladavine Kneza Mihaila Obrenovića i vlade Ilije Garašanina 1862. usvojen je prvi Zakon o javnim pravozastupnicima, mada se još u Zakonopravilima Svetog Save 1219. godine, a zatim i u Dušanovom zakoniku iz 1349. godine kaže da će "svaki onaj koji je gluv, nem ili nema sredstava da bude zastupan na sudu, dobiti svog odvjetnika da ga zastupa".

Od tada, advokatura je preživela mnoge izazove, a u poslednje dve godine im je položaj bolji, ocenjuje struka.

"Tu pre svega mislim na ono što je tema i našeg današnjeg skupa a to je Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći koji smo posle 15 godina uspeli da dobijemo, a koji je usvojen u potpunosti u skladu sa našim sugestijama. Uspeli smo da povučemo Zakon o uslugama iz zakonske procedure koji nije odgovarao advokaturi", kaže Viktor Gostiljac, predsednik Advokatske komore Srbije.

Izrada novog zakona o advokaturi planirana je za sledeću godinu, a sa Ministarstvom pravde je postignut dogovor da će većina članova radne grupe za izradu tog zakona biti advokati i da će se insistirati da advokatura zadrži status pružaoca pravne pomoći a ne usluga.

"Advokatska profesija je u pravom smislu slobodna, ali možemo imati idealnu advokaturu, hrabru rečitu stručnu, ako s druge strane nemamo nezavisno i nepristrasno sudstvo", rekao je Dragomir Milojević, predsednik Kasacionog suda.

U Srbiji danas ima više od 10.000 advokata.

"Konkurencija je tako velika da treba opstati, a naročito je teško za mlade ljude. S druge strane, ugled advokature, možda izgleda neuverljivo, bio je mnogo veći u nekim teškim vremenima", rekao je Branislav Tapušković, advokat.

U društvu srpskih, danas se našao i Džeremi Rot, predsednik Međunarodne unije advokata. Srpska komora je član od njenog osnivanja, a nekoliko čuvenih imena beogradske i srpske advokature, među kojima su i doktor Dragutin Jovanović, Ljubomir Stefanović, Vladimir Simić i Milan Živadinović predsedavali su i bili članovi Saveta, te najstarije advokatske organizacije na svetu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара