Srbija i dalje bez koronavirusa, pojačane kontrole na graničnim prelazima

Iako nas je kovid-19 takoreći okružio, u našoj zemlji još nema zaraženih. Prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja, koji se ažuriraju dva puta dnevno, do 18 časova testirane su 32 osobe i svi nalazi su negativni.

Zbog slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, Grčkoj i Severnoj Makedoniji, pojačane su sanitarno-zdravstvene kontrole na ganičnim prelazima. Na Batrovcima putnicima koji dolaze iz tzv. crvene zone, beskontaktnim toplomerima proverava se temperatura.

Načelnik Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Predrag Kon napominje da je mogućnost da se bolest otkrije na graničnim prelazima daleko manja nego da se ispolji kasnije.

"Mogućnost da takve osobe budu u inkubaciji je daleko veća. Zato je važno da se poštuju upozorenja, da se, ukoliko primete simptome, jave epidemiolozima u svojim centrima", isitče Kon.

Ko je ovih dana hteo da kupi masku u apoteci, možda nije uspeo. Snabdevenost je već od danas bolja, uveravaju nadležni, kao i da naše zdravstvene ustanove imaju sve što može da pomogne u kontroli koronavirusa.

Direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje prof. dr Sanja Radojević Škodrić kaže da se sve virusne infekcije leče simptomatskom terapijom.

"Raspolažemo svim lekovima kada su upitanju trenutne zalihe, i ne samo lekovima. Tu su infuzioni rastvori, dezinfekciona sredstva, ali smo nabavili i dodatne količine", navodi Sanja Radojević Škodrić.

Direktor Kliničkog centra Srbije prof. dr Milika Ašanin kaže da postoji iskustvo sa epidemijom morbila, SARS-a i nekih drugih infekcija. Spremni smo da reagujemo u nekim rizičnim situacijama, napominje Ašanin.

"KCS ima dobru opremu, mi smo jedni od prvih koji smo imali aparate za detekciju koronavirusa, a imamo dovoljno respiratora", dodaje Ašanin.

Sve informacije o tom virusu, a da ne bi došlo do širenja dezinformacija, Ministarstvo zdravlja objavljuje na svom sajtu svakodnevno u 8 i 18 časova, kao i na posebnoj internet adresi www.covid19.rs.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво