Poslanici o nestalim bebama, porodice traže povlačenje iz procedure

U Skupštini je počela rasprava o Predlogu zakona o utvrđivanju činjenica o novorođenoj deci za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta. Cilj je, kažu u Vladi, da se utvrdi istina i pomogne porodicama da dobiju odgovore na pitanja koja postavljaju decenijama. Poslanici vladajuće većine za predlog kažu da je dobar, a poslanici opozicije i Udruženja roditelja nestalih beba traže da se zakon povuče iz procedure.

Marija za istinom o svom bratu traga pola života, njena majka već 42 godine. Iako su svesne da je postupak složen i da je Srbija jedna od retkih zemlja koja donosi Zakon, upozoravaju da roditelji u njegovu izradu nisu bili uključeni i da će izostati adekvatna istraga.

"I drugi kraj štapa jesu deca koju mi tražimo. Ovaj zakon tu decu nije video nigde i nije ih predvideo uopšte. Ja sam poslala svoj biološki materijal jednoj genetskoj laboratoriji i u slučaju da se on pronađe sa mojim bratom, njegovim uzorkom, mi apsolutno ne možemo ništa i ne ostavlja mogućnost da oni traže nas", napominje Marija Markanović iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba.

Zakon o nestalim bebama drugi put je pred poslanicima ovog saziva, prvi put bio je 2016. I dok opozicioni posalnici tvrde da ni danas nije unapređen, pre četiri godine pod pritiskom javnosti, Udruženja roditelja, nevladinih organizacija, povučen je iz procedure.

"Postavlja se pitanje odakle ovaj zakon s obzirom na to da u međuvremenu nije održana javna rasprava", poručuje Tatjana Macura iz Stranke moderne Srbije.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović napominje da zakon predviđa ne samo poseban postupak i pojačan proces discipline u formalno-pravnom smislu, već i dostavljanje dokaza i podataka za sud u najbržem mogućem roku, hitan postupak, isključenje javnosti, posebno obučeni policijski kadar.

Zakonu prethodi presuda Suda u Strazburu da je Zorici Jovanović povređeno pravo na porodični život. Od tada je država obavezna da utvrdi činjenice i isplaćuje nematerijalnu štetu do 10.000 evra.

"Koliko košta jedno dete, šta je ta cifra, ne postoji cena. Ovo je samo naknada države roditeljima čija su deca nestala u drugoj državi i možda nemarom administrativnog osoblja. Danas nema dokaza da je dete mrtvo, ili je možda i nestalo", smatra Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova.

"Ako Vlada Srbije zaista želi da se ovo reši na pravi način, ne novčano, moraju da sednu da pričaju sa nama", dodaje Marija Markanović.

Očekuje se da poslanici zakon izglasaju do kraja nedelje. Beogradska grupa roditelja poručuje – od borbe za istinu neće odustati. Tražiće da se zakon povuče, a obratiće se i predsedniku države i Savetu Evrope.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво