Ekipe Hitne pomoći viđene u punoj zaštitnoj opremi, da li je to redovna procedura

U Srbiji za sada nema građana koji boluju od novog koronavirusa. Kod 14 osoba urađeno testiranje i svi rezultati su negativni. Ipak, zbog pojave simptoma, kao što su visoka temperatura i kašalj, nekoliko osoba koje su bile u rizičnim područjima nalazi se u karantinu i na odeljenjima izolacije u Beogradu i Šapcu.

U utorak tokom popodneva je ekipa Hitne pomoći iz centra Beograda prevezla jednog pacijenta do Klinike za infektivne bolesti.

Bili su u punoj zaštitnoj opremi, što je uznemirilo građane, ali to je redovna procedura kada imamo situaciju da nam je zarazna bolest pred vratima.

Dr Ivana Stefanović iz Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć kaže da su ekipe Hitne pomoći do sada dva puta obukli punu zaštitnu opremu.

Osim slučaja iz centra prestonice, Hitna pomoć je reagovala i na poziv sa aerodroma, jer je pacijent imao temperaturu.

"Da biste aktivirali ovaj sistem, mora da bude pozitivna epidemiološka anketa – da neko dolazi sa područja ili iz gradova gde postoji koronavirus i da je termovizijskom kamerom viđeno da ima povišenu temperaturu", istakla je Stefanovićeva.

Nakon toga Hitna pomoć predaje pacijenta dežurnom infektologu u Klinici za infektivne i tropske bolesti, a ambulantna kola potom čisti Zavod za biocide i medicinsku ekologiju. Ta procedura traje oko 20 minuta.

Broj za sve potrebne informacije 

Svi građani, a najpre oni koji su bili u rizičnim područjima, mogu da dobiju neophodne informacije pozivom na broj 065/8945-235.

U poslednja 24 sata zabeleženo je 85 poziva, istakla je dr Ivana Stefanović.

Dodala je da su simptomi visoka temperatura, gušobolja, kijavica, kašalj, malaksalost.

"Sve ono što može da bude obična prehlada ili grip, ali sada, sa pozitivnom epidemiološkom anketom, moramo se ponašati razumno – ponašamo se kao da to jeste (koronavirus) dok se ne dokaže suprotno. Za sada nijedan slučaj nije dokazan", navela je Stefanovićeva.

Danas u 12 časova predsednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić se sastaju sa predstavnicima zdravstvenih ustanova u Srbiji koji su uključeni u borbu protiv koronavirusa.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 26. feb 2020, 09:36) - anonymous [neregistrovani]

Vrlo je vazno locirati i izolovati nultog zarazenog prenosioca.

Ako se u tome uspe onda je minimalna sansa da se virus prosiri na odredjenoj teritoriji.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">