Naučite kako da dobijete posao i da sebe što bolje predstavite

Kako sebe najbolje predstaviti poslodavcu, a šta poslodavci očekuju od zaposlenih – samo su neke od tema koje su studenti mogli da čuju na konferenciji "Originalni razgovori". Imali su priliku da razgovaraju i sa menadžerima 45 kompanija. Konferenciju organizuje Fondacija "Novak Đoković".

Od mladih se mnogo očekuje – da budu obrazovani, inovativni, da rešavaju probleme, pruzimaju rizike. Da bi uopšte dobili šansu da pokažu šta znaju, sebe treba dobro da predstave poslodavcu.

"Mi kroz naše formalno obrazovanje ne znamo šta nas očekuje kasnije, nismo naučili šta je CV, šta je motivaciono pismo, kako se pripremiti za razgovor, koja su pitanja koja možemo da očekujemo, a to je postao neki standard u poslovnom svetu", kaže Nemanja Toplić, apsolvent na Pravnom fakultetu u Nišu.

Katarina Bucu, studentkinja druge godine Ekonomskog fakulteta u Novom Sadu, smatra da dok su svoji, dok god su original mogu da uspeju u bilo čemu.

Ali i neuspeh može da bude nova šansa, poručuje Jelena Đoković, koja je, kaže, i sama tri puta dobila otkaz.

"Nemojte da radite za kompanije koje neće da vas plate. Nađite kompaniju koja hoće, ako ih ima malo, malo ih je, onda počnite nešto sami", kaže Jelena Đoković iz Fondacija "Novak Đoković".

Kao poslodavac, Jelena od zaposlenih očekuje da preuzimaju odgovornost.

"To je nešto što nisam doživela često, zato što im je toliko puta oduzimano pravo odluka i preizimanje odgovornosi i onda krenu da idu putem manjeg otpora i da čekaju da im neko kaže šta da rade, a da ne budu ti koji izlaze iz zone komfora, volim kada preuzimaju inicijativu", kaže Jelena Đoković. 

Kroz simulacije razgovora za posao sa menadžerima kompanija, studenti su mogli da testiraju veštine komunikacije i da sebe što bolje predstave. Neki od njih će i dobiti posao.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 25. feb 2020, 06:29) - anonymous [neregistrovani]

Представљање

Постоје упутства како разговарати, довољно и обавезно је исхвалити фирму која је расписала конкурс (научити што више о њој) и велике су шансе да се прође разговор. Нема разговора са стручњацима из фирме и нема потребе да се зна посао, довољно је да се има одговарајућа школска спрема (што већа за било који посао) и да не будете старији јер нас старије нико неће.