Preminuo Zoran Modli

Radijski voditelj Zoran Modli umro je u 71. godini u Beogradu posle kraće i teške bolesti. Bio je dugogodišnji voditelj i autor brojnih emisija na tri programa "Radio Beograda". Prvi je vodio emisiju iz aviona, dok pilotira. Autor je "Pilotske knjige".

Zoran Modli je bio jedan od najpoznatijih srpskih radio-novinara i disk-džokeja.

Rođen je 1948. godine u Zemunu, gde je išao u gimnaziju. Završio je Višu vazduhoplovnu pilotsku školu, bio je pilot i pilotski instruktor.

Počeo je karijeru disk-džokeja početkom sedamdesetih godina 20. veka u beogradskim diskotekama.

Izdao je ploču "Zoran Modli i leteća diskoteka" i bio je urednik jedne rubrike u muzičkom magazinu Džuboks.

Modli je sa Borom Đorđevićem početkom 1975. godine osnovao grupu "Hajduk Stanko i jataci", u kojoj je bio pevač, ali su imali samo dva singla, "Na putu za Stambol" i "Anđelija, čuvaj se Turaka".

Bio je veoma popularan radio-voditelj tokom osamdesetih kada je imao emisiju "Ventilator 202", u kojoj je kroz tada čuvenu "Demo top 10 listu" na "Dvestadvojci" skoro celu deceniju aktivno promovisao mlade domaće rok grupe.

"Ventilator 202" bio je ujedno i prva radijska emisija posvećena računarima i prvim komjuterskim programima.

Modli je preko radija puštao nešto što je ličilo na šuštanje i krčanje. To su, zapravo, bili novi kompjuterski programi koje su kod svojih kuća snimali na kasete oni slušaoci koji su tada imali rane modele prvih računara u Srbiji ("Spektrum", "Komodor 64", "Galaksija").

Ostavio je neizbrisiv trag svojim čuvenim špicama i džinglovima koji su u to vreme bili zaštitni znak "Dvestadvojke".

Emisiju "Modulacije" Modli počinje na Radio Pingvinu u maju 1993. godine. Emituje "Modul top-ten" vrh listu MOD datoteka, rudimentarne računarski stvorene muzike.

Ova emisija se 1995. godine seli na Radio Beograd 202, a 1996. godine dobija nagradu "Diskobolos" za najbolju radio i TV emisiju o računarima.

Ubrzo se opet vraća na Radio Pingvin uz novi naziv "Modulacije – The Next Generation", a potom prelazi na "MIP radio", gde ostaje do 1999. godine, kada se emisija gasi.

Od 2000. pokreće emisiju "ZAIR" (Zakon akcije i reakcije) koja je godinu dana emitovana na Radio Beogradu 202, a potom na beogradskoj Radio Laguni i na više nezavisnih radio-stanica u Srbiji i regionu.

Od 2002. godine pravi tehnološki iskorak jer se emisija sprema unapred u kućnim uslovima i na računaru, a prosleđuje se mreži lokalnih radio-stanica putem interneta, a može se preuzeti sa Modlijevog sajta. 

Modli se trudio da bude inovativan i prvi je vodio emisiju iz aviona, dok pilotira.

Posle više od 20 godina provedenih u "Jatu", gde je upravljao "boingom 727", nastavio je pilotsku karijeru kao kapetan u privatnoj avio-kompaniji "Princ avijejšn", sve do 15. jula 2010. godine, kada je doživeo udes na aerodromu Brač skliznuvši sa piste mlaznim poslovnim avionom. Avion je izgoreo, ali su posada i putnici izašli nepovređeni.

Posle tog udesa, Modli je napustio karijeru pilota. Do detalja je opisao svoj poslednji let u prvom poglavlju "Pilotske knjige".

Modli je pisao i knjige namenjene popularizaciji pilotskog poziva. Objavio je sedam knjiga o pilotskoj profesiji, letenju i avionima.

Informacija o vremenu i mestu sahrane Zorana Modlija biće naknadno objavljena.

broj komentara 26 pošalji komentar
(utorak, 25. feb 2020, 02:04) - drugar123 [neregistrovani]

aeroklub i ritam srca

Jako tuzna vest, saucesce porodici.

Pocivaj u miru i

Siroko ti plavo nebo, druze.

(ponedeljak, 24. feb 2020, 22:48) - Dejan [neregistrovani]

Tužan i ispunjen

Pomislio sam pre nekoliko godina slušajući njegovu emisiju na radiju kako je jedan od retkih koga je prijatno slušati. Jedan od retkih koji je imao i znao šta da kaže. Ostaješ i dalje među nama.

(ponedeljak, 24. feb 2020, 16:25) - Dušan Žeravica [neregistrovani]

Slava mu

Hvala mu za sve što je podario i ostavio za dalje generacije. Legenda jugoslovenskog radija. Neka počiva u miru i neka mu je Večna Slava. Iskreno saučešće familiji.

(nedelja, 23. feb 2020, 21:10) - Predrag Ž [neregistrovani]

Modli

Hvala Modli za sve tvoje emisije koje sam uvek rado slušao.
Odzvanja mi u glavi jedan deo tvoje uvodne špice...

(nedelja, 23. feb 2020, 20:27) - Slobodan , Niš [neregistrovani]

Nek ti je večna slava i hvala!

Hvala ti za sve što sam slušajući tvoje emiisije od tebe naučio, Zorane.

(nedelja, 23. feb 2020, 20:24) - Slobodan , Niš [neregistrovani]

Nek mu je večna slava i hvala!

Bio sam redovni slušalac njegovih emisija. Njegove emisije su meni bile veliki izvor saznanja iz oblasti novih tehnologija, muzike, aviatike, sociologije, novinarstva i mnogo toga drugog. Iza njega će ostati ogromna praznina. Hvala ti Zorane.

(nedelja, 23. feb 2020, 19:27) - anonymous [neregistrovani]

Velika legenda

Definitivno jedan od najboljih glasova i voditelja na radiju ne samo na nasim prostorima.,vec i na Balkanu Pocivaj u miru,legendo.

(nedelja, 23. feb 2020, 19:23) - anonymous [neregistrovani]

Hvala gosp. Modliju

Ljubav prema letenju mi je ojacala knjiga Krilata katedra u ranim osamdesetim. Bio je veliki pedagog koji je znao preneti svoje znanje i draz prema pilotskom pozivu. Neka mu je vecna slava.

(nedelja, 23. feb 2020, 19:21) - Alex [neregistrovani]

Zoran Modli

Odrastao sam uz tvoje knjige o avijaciji i tvoj tako prepoznatljiv glas pun entuzijazma i pozitive na radiju sireci neke tada nove tehnologije svima nama.Dragi moj Zoki,bila mi je cast.Tvoj Zemunac

(nedelja, 23. feb 2020, 18:44) - Zoran [neregistrovani]

Recenzija

Zoki pa dogovorili smo se recenziju a ne za epitaf, nema smisla. Sefe moj pali 707 nema vise sletanja, znas ti dobro da on moze da leti beskonacno. Postao si velik, bio si velik i ostao najveci. Slava i hvala ti za sve.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">