Obnova Hilandara i građevinski i duhovno

Godina za nama bila je u znaku 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. U čast jubileja i ove godine organizuju se brojne manifestacije, ne samo u Srbiji. Iguman Hilandara arhimandrit Metodije, tim povodom boravi u Beogradu i prenosi radost monaške zajednice što se svetinja obnavlja i duhovno.

Monah i potonji svetitelj Sava Svetogorac, bio je prvi ktitor Manastira Hilandra i značajan donator mnogih svetogorskih manastira.

Njegovo monaško bitisanje na Gori atoskoj ostavilo je pečat, ne samo u organizaciji monaškog života nemanjićkog manastira već i srpskog monaštva u celini.

"Sveti Sava u trenutku kada je krenuo u grad Nikeju i na kraju tog puta kada je dobio posvećenje za prvog srpskog arhiepiskopa srpskog i kada je osnovana Srpska pravoslavna crkva, u stvari je još uvek bio hilandarski monah. Dakle kao hilandarski monah postao je prvi arhiepiskop srpski", kaže arhimandrit Metodije, iguman manastira Hilandara.

Da je Sveta Gora bila od izuzetnog značaja da se izgradi grandiozni duhovni lik Save Nemanjića znaju svi koji mu molitvama i pesmom kliču iz roda pravoslavnog. Manastir se obnavlja građevinski, ali isto tako i duhovno.

"Dakle građevinska obnova bez duhovne ne bi imala smisla. Mi sada trenutno završavamo obnovu manastirske trpezarije koja je ktitorsko delo kralja Milutina. Poslednji od gorelih delova, već smo i njega počeli da radimo, Dohija i Igumenarija", kaže arhimandrit Metodije.

Hilandrsko bratstvo – 44 monaha i osam iskušenika sa baštinarima užurbano rade, jer predstoji Vaskršnji post. U prvoj sedmici je veomo strog i u češćim molitvama.

One su nada da će se raseljeni Srbi vratiti na svoja iskonska ognjišta i vera u nova jutra za pravoslavni svetosavski narod.

broj komentara 0 pošalji komentar