Pašalić: Ne smemo tolerisati pokliče protiv migranata

Ne smeju se tolerisati diskriminatorski pokliči pojedinaca koji podstiču rasnu, nacionalnu i versku mržnju, saopštio je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Od početka migrantske krize, Srbija je pokazala spremnost da svakom građaninu koji se nađe na njenoj teritoriji obezbedi uslove dostojne čoveka i punu zaštitu njegovih prava, poručio je Zoran Pašalić, reagujući na diskriminatorne izjave upućene migrantima u Srbiji, navodi se u saopštenju.

"Činjenica je da je kroz našu zemlju do sada prošlo više od milion ljudi i dece i uprkos tolikom broju migranata potrebna pomoć nikome nije uskraćena", rekao je Pašalić.

Zaštitnik građana podseća da je "u pogledu spoljnih migracija, Srbija tradicionalno emigraciono područje, pa i danas kada je reč o njenim državljanima važi za područje pretežne emigracije".

"Upravo zbog događaja sa kojima se Srbija suočavala u poslednjoj deceniji 20. veka, posebno imajući u vidu činjenicu da je preko pola miliona izbeglica utočište tada pronašlo upravo u Srbiji, ne smemo tolerisati diskriminatorske pokliče pojedinaca koji podstiču rasnu, nacionalnu i versku mržnju", poručio je Pašalić.

Kako je dodao, neko ko je preživeo toliko stradanja, kao što je slučaj sa našim građanima, mora pronaći razumevanja za one koji se nađu u sličnoj situaciji.

U Srbiji trenutno boravi oko 5.000 migranata, od kojih je većina smeštena u prihvatnim centrima i centrima za azil, veliki broj dece pohađa predškolske i školske ustanove, a svim migranitima je obezbeđena i zdravstvena zaštita, naglašava Pašalić.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 21. feb 2020, 23:34) - anonymous [neregistrovani]

Dupli arsini, sramota!

Ili sam ja nesto propustio, ili se ovde baca prasina u oci...
Koliko znam, Pakistan nije u ratu, nema izbeglica otud, vec samo mladici u najvecoj snazi koji su napunili Beograd, bez dokumenata a puni para...
Ako cemo da budemo dosledni - budimo: bugarin bez pasosa u Srbiji iz momenta bude vracen u zemlju iz koje potice, plus zabrane, plus kazne.
Zbog cega bi pakistanac bio privilegovan u odnosu na njega?
Pa stvarnih izbeglica nema ni 10% od ukupnog broja stranaca-migranata!