Utvrđeni propusti Centra u Alibunaru, pokreće se postupak krivične odgovornosti i razrešenja direktora

Protiv direktora Zorana Prebiračevića i stručnih radnika Centra za socijalni rad iz Alibunara biće podnete krivične prijave, zbog propusta u radu u slučaju šestoro maloletne dece iz Novog Kozjaka, koja su bez oca i majke živela u trošnoj kući bez osnovnih uslova za život.

Pored postupaka krivične odgovornosti Skupštini opštine Alibunar biće dostavljena inicijativa za razrešenje direktora Centra zbog propusta u radu.

Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i zaštitu poslova saopštio je da je, na osnovu inspekcijskog nadzora i nadzora nad stručnim radom, Komisija konstatovala da će direktoru biti naloženo da utvrdi odgovornost zaposlenih – stručnih radnika i da će biti iniciran postupak pred Etičkim odborom Komore socijalne zaštite radi utvrđivanja povrede kodeksa profesionalne etike stručnih radnika.

U saopštenju se navodi da je u zaštiti šestoro dece iz Novog Kozjaka kod Alibunara izostala potpuna i odgovarajuća porodičnopravna reakcija organa starateljstva – Centra za socijalni rad Alibunar.

Nakon sačinjenog zapisnika i izveštaja, koji je pokrajinskom sekretaru dostavljen danas, u saopštenju se navodi da, pored izostanka materijalne podrške, odnosno novčane pomoći, nisu kontinuirano praćene potrebe dece, te su zanemarene zakonske dužnosti organa starateljstva i uočeni su propusti u vođenju slučaja u organizovanju zaštite dece.

"Direktor Centra za socijalni rad za opštinu Alibunar nije obezbedio zakonitost rada Centra u skladu sa članom 3 Pravilnika o organizaciji, normativima i standardima rada centra za socijalni rad, čime je onemogućeno ostvarivanje prava korisnika utvrđena članom 41 Zakona o socijalnoj zaštiti prema kojem "maloletno lice (dete)... jeste korisnik... kada mu je usled porodičnih i drugih životnih okolnosti, ugroženo zdravlje, bezbednost i razvoj, odnosno ako je izvesno da bez podrške sistema socijalne zaštite ne može da dostigne optimalni nivo razvoja", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da direktor Centra nije postupao saglasno propisanoj odgovornosti u upravljanju i organizovanju radnog procesa, niti je preduzimao mere u kontroli postupanja prema zaposlenima – stručnim radnicima.

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 19. feb 2020, 21:12) - Bob [neregistrovani]

Propust

Po tebi je propust, nesto normalno. Zato sto su zaposleni po drzavnim firmama zasticeni, zato nam tako dobro ide. Kod privatnika bi on leteo napolje, bez da primi i tu zadnju platu, ovako posto se razumes u to ici ce nam tako kao i do sada.

(sreda, 19. feb 2020, 19:58) - anonymous [neregistrovani]

Uzasni komentari

Samo pesimizam, nista ne valja svi su najpametniji i svi bi da donose neku pravdu. Pustite drzavu da radi svoj posao imajte malo vere i poverenja da se stvari polako sredjuju, a za ovoga sto bi delio otkaze, hoces da zivis u demokratiji a demokratiju neces da priimenjujes ajde mi nadji bar jednu demokratsku drzavu gde bi ovaj direktor i radnici dobili otkaz. Kada se ne razumes onda nemoj da komentarises, za sve postoji kazna ali se tako teske odluke kao sto je otkaz nikada ne potezu. On jeste napravio propust koji se sada resava ali isto tako drzava ne treba da pravi nove beskucnike tako sto ce deliti otkaze vec ce prvo pokusati disciplinaki da od neradnika napravi radnika ako ni to ne uspe onda mu sledi otkaz. 

(sreda, 19. feb 2020, 16:35) - Bob [neregistrovani]

Krivica

Ne razresenje, vec raskid radnog odnosa. Sta znaci razresenje...samo pomeren na drugo radno mesto, u istoj firmi. Ljudi, dok ne pocnete sa otpustanjem svih zaposlenih u drzavnim sluzbama koji ne rade ili zloupotrebljavaju polozaj, necete nista uraditi. Ovako, sta god da urade, ili neurade, znaju nece dobiti otkaz. Zasticeni su od bilo kakve odgovornosti. Isto treba, i u sudstvu, i u zdravstvu, i u policiji, i po opstinama, svuda gde su drzavne firme.

(sreda, 19. feb 2020, 16:01) - Bivsi radnik u Srbiji [neregistrovani]

Istina

Pokretanje ne znaci i resenje. Ovo ce trajati nedelju dve dana cisto zbog naroda jer je to sad aktuelno. Zivi bili pa vide da ako i dobiju opomene ili mozda smanjenje plate i to je to. Ostace oni verni radnici koji nista ne rade...

div id="adoceanrsvdcfhklggd">