Uručena odlikovanja povodom Dana državnosti

Na Dan državnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je odlikovanja zaslužnim pojedincima, institucijama i udruženjima u oblasti kulture, medicine, privrede, sporta, nauke, diplomatije...

Svečana ceremonija je počela izvođenjem himne Srbije "Bože pravde" u izvođenju hora Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Predsednik Aleksandar Vučić je, obraćajući se prisutnima, rekao da će Srbija postojati i opstajati zajedno sa svojim narodom i da se nikada neće stideti srpskog roda. Istakao je da Srbija raste i osvaja nove vrednosti.

Orden Republike Srbije na lenti dobio je predsednik Češke Miloš Zeman. Književnik Peter Handke je dobio Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena.

Akademik Dušan Kovačević i Srpska pravoslavna bogoslovija Svetog Arsenija u Sremskim Karlovcima dobili su Sretenjski orden prvog stepena.  

Isto odlikovanje pripalo je Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Sportskom društvu "Radnički", Pravoslavno-hrišćanskom sestrinstvu "Sveta Lidija".

David Vujić, poslednji preživeli član "srpske sedmorke", grupe koja je radila na programu "Apolo", dobio je orden Karađorđeve zvezde prvog stepena.

Vojnoj akademiji je pripao Orden belog orla sa mačevima prvog stepena, kao i Petom bataljonu Vojne policije.  

Sretenjski orden drugog stepena dobili su Treća beogradska gimnazija, Gimnazija Leskovac i Narodna biblioteka Stevan Sremac iz Niša.  

Orden belog orla sa mačevima drugog stepena je dobio Tehničko-remontni zavod NH "Đurđe Dimitrijević – Đura".  

Sretenjski orden trećeg stepena pripao je Politikinom zabavniku, Naučnom institutu za veterinarstvo Novi Sad, Istorijskom arhivu Beograda, novinama Jedinstvo sa KiM, KUD "Gradimir" iz Beograda, reditelju Đorđu Kadijeviću, književniku Milovanu Vitezoviću, arheologu Marku Popoviću, Narodnom muzeju u Leskovcu i Sigurnoj kući za žene žrtve nasilja u porodici.

Orden Karađorđeve zvezde trećeg stepena dobili su profesor Jovan Hadži-Đokić i profesor Lazar Davidović, a Orden srpske zastave trećeg stepena Kipros Ilijadi i Viktor Ruhotas. Vojna gimnazija je dobila Orden belog orla sa mačevima trećeg stepena.

Zlatne medalje za hrabrost pripale su pukovniku avijacije Zoranu Luniću, En Pešić i Slavoljubu Stojanoviću.

Dodeljene su i zlatne medalje za zasluge, a dobitnici su: admiral Anri Lakaj, Mira Banjac, Nikola Pilić, Kosta Antić, Radoslav Graić, Ivana Đuretić, Stane Ribić, Zoran Đerić, Humanitarna organizacija "Stara Raška", Nebojša Kuzmanović, Novica Sovrlić, Janko Brajković, profesor Tomislav Marenović, profesor Uroš Dojčinović, Vitalij Viktorović Solonjecki, Željko Dimitrijević, posthumno Šaban Šaulić, Zorica Crnogorac, Ljiljana Premtić, Milan Grujić, novinarka RTS-a Slađana Zarić, ambasador Ljiljana Nikšić, Dragan Aleksić, Miloš Marjanović i Janko Đorđević.

Dodeli odlikovanja prisustvovali su ministri u Vladi Srbije, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predstavnici Vojske Srbije, diplomatskog kora.

Šta kažu dobitnici 

U ime svih odlikovanih na ceremoniji se obratio Milovan Vitezović

"Zahvalni smo kulturi sredine, savremenicima koji nas razumeju, najbližima koji nas podržavaju i trpe i svima koji su nas predlagali i po predlozima odlučivali, predsedniku RS koji nas odlikuju a najviše Srbiji", rekao je Vitezović. 

Dobitnk Karađorđeve zvezde, lekar koji brine o srcu i krvnim sudovima nacije, Lazar Davidović rekao je da njegov posao nije posao pojedinca.  

"To je posao tima a ja imam privilegiju da decenijama sarađujem s izuzetno kvalitetnim, stučnim ljudima bez kojih ovo ne bih mogao postići. Najzad smatram da će ovo za mene biti dodatni motiv i obaveza, spasavanje svakog ljudskog života je, dozvolićete mi, nešto što se može poreiditi s ovakvim prizanjem i veće od toga a hirurzi se sa tim sreću skoro svaki dan", naveo je Davidović. 

Nastavnik iz Velike Plane koji je sam razoružao napadača u školi i dobitnih zlatne medalje za hrabrost je rekao da je posvećuje tragično stradalom dečaku koji je prošle nedelje izgubio život u Velikoj Plani.  

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 15. feb 2020, 21:11) - ,," [neregistrovani]

Свака Част!

Достојно!

У Славу Српства и Србије!

][
][

(subota, 15. feb 2020, 20:25) - Младен [neregistrovani]

И Арно Гујон

Заслужује признање врха државе.

(subota, 15. feb 2020, 15:51) - anonymous [neregistrovani]

Oreden

Da li je Arno Gujon dobio orden? Jeste od patrijarha. Mislim da taj čovek zaslužuje i državni orden od predsednika Republike!