Kako prepoznati falsifikovane novčanice

Broj falsifikovanih novčanica je u stalnom porastu. Miroslav Jeremić, direktor Odeljenja za borbu protiv falsifikovanja i analizu novca NBS, objašnjava za RTS kako da se građani zaštite i prepoznaju prevaru.

Četvorica Beograđana uhapšena su pre dva dana zbog sumnje da su falsifikovali više od dva miliona dolara. Neke od otkrivenih lažnih novčanica prošle su proveru u menjačnicama i veruje se da ih još ima u opticaju.

Miroslav Jeremić je rekao, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da centralne banke pokušavaju da proizvedu novac sa takvim zaštitnim elementima koje je jako teško imitirati, dok falsifikatori nastoje da se, koristeći tehnička sredstva, što više približe originalu.

Postoji mašina koja ima softver za prepoznavanje falsifikata, ali falsifikatori stalno stvaraju nove načine prevare, ističe Jeremić i dodaje da je najbolje porediti original i novčanicu za koju se sumnja da je lažna.

Vizuelno izgledaju isto, ali prelaskom jagodicom osetiće se neravnine na originalu, navodi Jeremić i dodaje da su veoma važni serijski brojevi novčanica.

"Građanin, ukoliko ima sumnju da ima falsifikovanu novčanicu, ima dve varijante: jedna je da ode u najbližu policijsku stanicu i da to prijavi, a druga da ode u najbližu banku", navodi Jeremić.

Ako postoji sumnja, dodaje, novčanica će u oba slučaja završiti u Narodnoj banci na ekspertizi, a građanin će dobiti izveštaj da li je reč o originalu.

"U tom slučaju mu se novčanica vraća, a ako je falsifikat, onda nažalost ostaje bez te novčanice", rekao je Jeremić.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 15. feb 2020, 15:22) - alisinacnonymous [neregistrovani]

falsifikat novcanica

Pre vise od decenije kad sam bio u poseti Americi i na Floridi stao na banzinsku pumpu i prilikom vracanja sitnine dade mi novcanicu koja mi se u rukama osetila drugojacije. Prilikom prevrtamja novcanice koju sam dobio od atendanta pumpe ovaj mi zgrabi novcanicu iz ruke i dade drugu. Pitam ga sta je sa tim novacem koji mi je iz ruke zgrabio a on onako nasmejan kaze "hteo sam samo da se nasalim" tu sam novacanicu dobio od jednog vozaca pre tebe i da je falsifikat. Nisam hteo da pokvarim moj odmor i prijav ga policiji vec se okrenem i podjem.
Novcanica se osetila tvrda i odavala je sa necim sto nije isto a da sam cutao i primio taj novac da bi ga negde dao, bio bi optuzen za falsifikat. Dobijao sam zlatne stvari koje sam odmah prepoznavao da nisu ono ste se predstavljaju jer falsifikat se primecuje sto svetli kao ogledalo dok pravo zlato odaje neki "tup" izgled. Nudili mi jednom da kupim narukvicu kao zlatnu dok sam je odmah prepoznao i odbio.
Druga osoba (zena) koja me je posmatrala nije htela da veruje i kupi takvu "zlatnu" misleci da sam ja samo tvrdica i sa njom ode u more. Slana voda je odmah tu narukvicu pretvorila u nesto crno da se odmah uverila da stvarno nije zlato pa mi se izvinjavala.