Danas poslednji dan za uplatu prve rate poreza na imovinu

Rok za uplatu godišnjeg poreza na imovinu za prvi kvartal 2020. godine ističe danas, 14. februara.

Prema Zakonu, porez na imovinu se plaća tromesečno, u roku od 45 dana od početka tromesečja.

Iznos poreske obaveze koju treba izmiriti na ime prvog kvartala za 2020. godinu jednak je iznosu poreza za poslednji kvartal za 2019. godinu.

Redovnim i blagovremenim izmirivanjem poreza obveznici izbegavaju obračun i naplatu zakonom propisane kamate zbog kašnjenja u plaćanju.

Za izbegavanje plaćanja tog poreza predviđena je kazna od 5.000 dinara.

 

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 14. feb 2020, 14:47) - anonymous [neregistrovani]

Srbija

Kada ce Poreska uprava da nam na vreme dostavi resenje za 2020.godinu?Kakav jun mesec,lepo do Nove godine dostaviti resenja sa tacnim iznosom duga za prethodnu i kolika je obaveza za narednu godinu.Kako to da u Novom Sadu kupis novi stan i zivis 10 godina u trecoj zoni,a onda pre tri godine dobijemo resenja da zivimo u drugoj zoni sa naravno vecim porezom.Ko ce od gradskih vlasti i kada da odgovara za ovo krivicno delo?Da nam se zgrada nije mozda pomerila ka centru grada za koji kilometar.Ovo moze samo u Srbiji.Mi gradjani smo izgleda najveci neprijatelji sebi samima.

(petak, 14. feb 2020, 14:09) - anonymous [neregistrovani]

krivično delo

Ovo što radi poreska uprava je nepravedno i van zakona. Mora se dostaviti najpre rešenje da čovek vidi koliko plaća i kolike su mu obaveze i na koji račun. Nema ništa napamet. A šta ako poreska uprava promeni broj računa, a mi platimo po starom. Kako onda uterati svoje pare? Osim toga plaćam porez decenijama za nekretninu da bi se na kraju ispostavilo da zgrada ne postoji i nije ucrtana u katastar i sad mi kao stanari moramo da plaćamo uknjiženje zgrade jer kao "ne postojimo". Pa kako onda moramo da plaćamo porez za nešto što ne postoji? Ko je odgovoran? Pri tome zgrada nije od juče nego iz doba socijalizma sagrađena 1970. godine. Mnogo nerazrešenih pitanja, država samo zna da traži pare, a pri tome nema nikakve obaveze prema redovnim platišama kada oni traže nešto za uzvrat. Npr. zašto država o trošku poreza za nekretnine koji redovno ubira nije rešila katastarske knjige nego to ponovo ekstra naplaćuje svojim građanima. Bar da su zgrade uknjižili o svom trošku odnosno iz poreza.

(petak, 14. feb 2020, 12:37) - Markovljev [neregistrovani]

Kamata bez duga

Gospodin Bob je apsolutno u pravu. Zašto se rešenja za porez ispostavljaju u Junu mesecu tekuće godine? Zašto to nemože u Januaru ili Februaru pa da znamo iznos poreza kako za prvu ratu tako i ceo iznos jer sigurno nisam jedini koji bi platio porez odjednom i da nema briga i da nemora da misli da ne promaši datum uplate poreza. Celu prošlu godinu sam na poreskom računu imao neku preplatu od 12 dinara, da bih poslednjom uplatom koju sam izvršio 15.11.2019 na portalu Poreske uprave video da su mi obračunali kamatu od 0,32 dinara!!! i još uvek se vodi kao dug. Meil komunikacija sa Poreskom upravom je nemoguća, pa jedino možete da stojite sat vremena u redu pred šalterom da vam kažu da su u pravu, jer ste platili 1 (jedan) dan kasnije od toga što su oni napisali kao termin za plaćanje. SRAMOTA.

(petak, 14. feb 2020, 12:12) - Bob [neregistrovani]

Nije nego

Zasto lepo na kraju godine ne dostave resenja koliko ko duguje u protekloj godini, i za to daju rok u kome moras da platis. Ovako istice ti rok uplate, a resenje nisi dobio i ne znas koliko ce biti na kraju godine. I smesno i zalosno.