Vršnjaci iz Dečjeg sela toplo dočekali decu iz Alibunara, majci privremeno oduzeto starateljstvo

Deca koja su iz Kozjaka kod Alibunara prebačena u Dečje selo u Sremskoj Kamenici dobro su i smešteni su zajedno u kući. Prvo će se raditi na proceni njihovog zdravstvenog stanja, integrisanju sa ostalom decom u Dečjem selu, a potom i njihovom zbrinjavanju. Majka dece je privremeno lišena roditeljskog prava.

Pokrajinski sekratar za socijalnu politiku Predrag Vuletić obišao je decu koja su iz Kozjaka kod Alibunara prebačena u Dečje selo u Sremskoj Kamenici i uverio se da su dobro, da su zbrinuti i da su u kućnoj atmosferi.

Predrag Vuletić je za RTS rekao da je Dečje selo u Sremskoj Kamenici upravo ustanova koja je pogodna za ovu situaciju.

"Deca su zbrinuta, poslušali smo inspektore socijalne zaštite na osnovu vanrednog inspekcijskog nadzora. Mi smo samo poslušali ono što je struka odredila – to da deca moraju biti izmeštena iz neuslova i one kuće, a moramo da priznamo i zanemarivanja od strane majke i porodice", dodao je Vuletić.

Ukazao je da je ovo privremena mera i da će u najkraćem roku "deca biti zbrinuta na adekvatan način i da će svako dete pojedinačno biti zbrinuto".

"Sva su deca na jednom mestu, u jednoj kućici Dečjeg sela i to su zaista uslovi koji u ovom trenutku omogućavaju normalan život svakog pojedinačnog deteta", naglasio je Vuletić.

Zahvalio je RTS-u što je prvi preneo priču o šestoro dece koja žive bez roditelja i istakao da je Centar za socijalni rad Alibunar morao na vreme da alarmira sistem socijalne zaštite kako bi se na vreme pomoglo deci. 

Deca su noćas oko dva smeštena u Dečje selo u Sremskoj Kamenici.

Vršnjaci su ih u Dečjem selu toplo dočekali, dobili su i obuću i odeću. Prvo će se raditi na proceni njihovog zdravstvenog stanja, integrisanju sa ostalom decom u Dečjem selu, a potom i njihovom zbrinjavanju.

"Svaka nega i zbrinjavanje podrazumeva više slojeva i oblasti rada u odnosu na decu. To znači da će deca biti uključena u zdravstveni sistem ovde, znači lekarski pregledi, u predškolski i školski sistem, ne smeju gubiti ni dana ni trenutka. Ovih nedelju dana ćemo prvo raditi na integraciji i toj socijalnoj integraciji, jer deca iz Dečjeg sela će pomoći novopridošloj deci da se snađu i da im za ovaj trenutak bude fino", kaže Mirko Jankeli, direktor Dečjeg sela u Sremskoj Kamenici.

Dodao je da od mnogo faktora zavisi koliko će trajati taj privremeni karakter smeštaja.

Majka dece je privremeno lišena roditeljskog prava nad decom, a pokrajinski inspektori su sačinili i dva izveštaja – jedan o sprovedenom utvrđivanju činjenica nad radom stručnih službi i drugi nad radom Centra za socijalni rad. Pokrajinski sekretarijat će sprovesti određene mere ako se utvrdi nečija odgovornost.

Centar za socijalni rad u Alibunaru će nastaviti da se brine o ovoj deci i oni imaju nalog da po hitnom postupku nađu najadekvatnija rešenja za svih šestoro dece. 

broj komentara 15 pošalji komentar
(nedelja, 16. feb 2020, 22:16) - anonymous [neregistrovani]

Dragana

Nisu ova deca, od juce prepuštena sama sebi.
Sistem je katastrofalan, ko zna koliko je dece, bolesnih, starih ako ne u istoj, onda u sličnoj situaciji.

(nedelja, 16. feb 2020, 22:04) - anonymous [neregistrovani]

Dragana

Nisu ova deca, od juce prepuštena sama sebi.
Sistem je katastrofalan, ko zna koliko je dece, bolesnih, starih ako ne u istoj, onda u sličnoj situaciji.

(petak, 14. feb 2020, 17:10) - anonymous [neregistrovani]

Hvala

Hvala RTS
Tezak sam da pustim suze ali ovog puta ste uspeli da oradite suze radosnice hvala hos jednom Svedska

(petak, 14. feb 2020, 17:04) - Igo [neregistrovani]

Lepa vest

Hvala svima koji su pomogli da se ova deca smeste na bolje mesto ali osecam potrebu da naglasim, ako mislite da ih razdvajate onda niste nista napravili. Ne cinite to jer oni vec imaju dosta stresova...

(petak, 14. feb 2020, 16:45) - Rada [neregistrovani]

Usred noći

je izvršen "uviđaj" da majka nije sa decom (iako je rekla da će tu noć provesti sa decom) i odmah premeštaj u Dečje selo. Zar ne shvatate da bi se majka "nacrtala" ujutru i opet glumila "brižnu mamu" koja je doduše izjavila da "deca ponekad ne jedu dan-dva, ali tako je i kod drugih" i da bi premeštaj dece bio daleko teži. Deca nisu odrasli i njima je bolno da priznaju sebi i drugima da majka ne mari za njih i da ne treba da čekaju kad će se smilovati da dođe i da , prema tome, treba da odu gde su boljje obezbeđeni.

(petak, 14. feb 2020, 15:25) - anonymousjan [neregistrovani]

TV, novinari, javno mnenje

Iako iz samo sebi znanih razloga u većini slučajeva imam otpor prema javnim medijima, ovaj put sam osetio iskrenu potrebu kao običan čovek da u svoje lično ime pozdravim RTS i sve koji su bili angažovani na ovom slučaju. Želim da sa ovim primerom budete uzor i drugim medijima pokazujući da postoje i veće vrednosti od novca i populizma. Hvala, hvala ...

(petak, 14. feb 2020, 15:17) - Драган [neregistrovani]

Шта

Стручњак овај, стручњак онај, сентимент овамо, сентимент онамо, Прича се своди на то како је држава реаговала и сјајно одрадила посао, али не видим децу?! Шта кажу деца? И ко их је и зашто цимао у сред ноћи да се селе? Зар то није могло преко дана?

(petak, 14. feb 2020, 14:39) - marko [neregistrovani]

ipak

mislim da onaj ko je dojavio novinarki zasluzuje odlikovanje

(petak, 14. feb 2020, 14:29) - anonymous [neregistrovani]

kratko o ovoj dece

dragi novinari rts-a veliko vam hvala, a posebno novinarki sto je ovo otkrila.Mi koji komentarisemo da se ne ljutimo na gradjane Alibunara i Kozjaka, jer oni su imali jeftinu radnu snagu da im devojcica od 11 godina cepa drva. A socijalna sluzba da li znaju da su trebali obavestiti nadlezne organe. Bitno da su primali platu koju nisu ni zaradili.Jos jednom puno pozdrava, a deci puno zdravlja isrece.

(petak, 14. feb 2020, 14:02) - Григорије М. Милићевић Мицко [neregistrovani]

Хајде да не перемо руке

Нe "...ако се утврди нечија одговорност.", него ће ваљда Покрајински секретаријат спровести одређене мере кad се утврди чија je sve одговорност што је до овога дошло и што толико дуго деца нису одговарајуће збринута. Рецимо отворено, одговарајући Центар за социјални рад није баш радио свој посао из све снаге. A има и других одговорних који имају имена и презимена.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">