Zaštitnik građana: Proverićemo aktivnosti svih institucija u Alibunaru

Zaštitnik građana Zoran Pašalić kaže da će biti ispitane aktivnosti svih nadležnih institucija u slučaju napuštene dece kod Alibunara. Navodi da po važećem zakonu Centar za socijalni rad nema proaktivnu ulogu da izađe na teren i utvrdi situaciju ako slučaj niko nije prijavio.

Od srede, kada je na RTS-u emitovana priča o šestoro dece koja žive potpuno sama u Novom Kozjaku kod Alibunara, javilo se mnogo građana, institucija i firmi koje žele da pomognu.

Ministarstvo za rad poslalo je republičku i pokrajinsku inspekciju na teren, a zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole rada Centra za socijalni rad Alibunar.

"Naši službenici koji se bave problematikom dečjih prava radiće u Alibunaru proveru aktivnosti, ne samo Centra za socijalni rad već i škole i zdravstvenih ustanova, a videćemo i kakvo je njihovo trenutno stanje, kako su deca smeštena i u kojim uslovima", ističe zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Kaže da će biti ispitan i način na koji su deca odvedena u Dečje selo.

"Vrlo je značajno što nisu razdvojena jer u takvim situacijama oni ne vole da se razdvajaju i to može veoma loše uticati na njihovo stanje", navodi zaštitnik građana.

Kaže da se kontrola rada institucija obavlja po proceduri koja podrazumeva da se utvrdi šta su institucije zakonski bile u obavezi da urade i da li su to sprovele na način koji je predviđen zakonom i propisima.

"Suština je u tome da li su oni učinili sve što su mogli i ono što ih zakon obavezuje, kao i pravila službe", naglašava Pašalić.

Objašnjava da je zaštitnik građana u mogućnosti da preporukom upozori da se slične stvari više ne dogode, a ako su napravljene teže povrede zakona i samog postupka, preduzimaju se mere prema onima koji su propuste učinili, od disciplinskih do javnog zahteva za razrešenje onoga ko je pogrešio i ko je odgovoran za takvu situaciju.

"Prve rezultate očekujemo danas već oko četiri sata", ističe zaštitnik građana.

Izostanak proaktivnosti

Zoran Pašalić kaže da ima pritužbi na rad centara za socijalni rad, najčešće na njihovo nepostupanje.

"Mi možemo uvek da kontrolišemo da li su centri postupali u skladu sa zakonom i propisima, ali što se tiče njihovih mišljenja i nalaza, to je oblast koju mi ne možemo da kontrolišemo, ali postoji ministarstvo nadležno za ovu oblast kao viša instanca koja to radi", objašnjava Pašalić.

Ističe da, prema važećem zakonu, Centar za socijalni rad nema proaktivnu ulogu da izađe na teren i utvrdi situaciju, ako slučaj niko nije prijavio.

"Pokrajinski ombudsman i ja smo razgovarali da zajedno krenemo u akciju predloga za izmenu zakona da bismo proaktivnost stavili kao zakonsku obavezu", kaže zaštitnik građana Zoran Pašalić.

broj komentara 5 pošalji komentar
(petak, 14. feb 2020, 17:22) - Markovljev [neregistrovani]

pokazase

Ovi iz Alibunara baš pokazaše šta i kako se neradi, da bi tome dali krunu tim da se deca voze u Sremsku Kamenicu u 11 sati noću kada deca treba da spavaju a ne da se mlataraju preko 100 kilometara noću. Ako niko nebude otpušten od socijalnih radnika, preko pedagoga iz škole u koju su ta deca trebala da idu, onda je to sramota za državu Srbiju. O ponašanju komšija koji su iskorištavali ovu decu ni ne želim da govorim. Živimo u asocijalnom vremenu, jer ljudima i deci u nuždi više niko ne pomaže, ni oni koji su za to plaćeni državom.

(petak, 14. feb 2020, 14:42) - anonymous [neregistrovani]

Otkaz

Nemarnost I nerad se ne kaznjavaju.Nikada nema posledica, posebno za ove u javnim sluzbama.Zato I niko ne radi svoj posao.Zasto bi?Bolje je dobijati platu I ne raditi nista.I kada budes uhvacen nema kazni ni posledica.Nikada odgovorni nece biti kaznjeni.U normalnim drzavama ovo se resi za par sati. Ali Srbija je ovo brale.

(petak, 14. feb 2020, 13:45) - anonymous [neregistrovani]

OtkaziIIII!!!!!!

ko ce da poveruje u pricu da nisu znali. Pa ta deca imaju neko 2 a neko 15 godina, pa zar je moguce da niko ne zna za njih. Pa nisu ona sinoc pala s neba pa nismo kao culi za decu i uslove pod kojim zive. Ono nije kuca. Ne postoji naziv za taj objekat. Strasno. Kazniti sve i napraviti specijalnu emisiju o celom slucaju i prikazati je u udarnom terminu.

(petak, 14. feb 2020, 13:44) - anonymous [neregistrovani]

gradjanska duznost

Svi su ovde zatajili, i socijalne sluzbe i gradjani, kako niko od gradjana nije prijavio slucaj, po meni bilo im je lepo imali su jeftinu radnu snagu, treba svi da se stide od babe od komsija a najvise od socijane sluzbe, nadam se da ce neko da snosi odgovornost

(petak, 14. feb 2020, 13:22) - Bob [neregistrovani]

Nije nego

Proveriti, uociti neke nepravilnosti...i to je to. Niko nikada nije kaznjen, nije izgubio posao zbog nerada u drzavnoj firmi. Jednostavno ko radi u drzavnoj firmi zasticen je kao beli medved.