Ministarstvo predložilo nove mere za podsticaj rađanja

Ministarka za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović rekla je za RTS da je ministarstvo predložilo dodatne mere za podsticanje rađanja, među kojima je i mera da se za prvo dete dobije između 250.000 i 300.000 dinara.

Slavica Đukić Dejanović je rekla da je predloženo da se za prvorođenu bebu dobije između 250.000 i 300.000 dinara.

Predloženo je i da se za drugo dete pet godina dobija 10.000 mesečno.

Jedna od mera je, takođe, da peto dete ima isti status kao četvrto – da svaki mesec do 10. godine ima 18.000 dinara.

Ministarka je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da smatra da će ovi predlozi početi da se primenjuju tokom ove godine.

Više novorođenih u odnosu na 2018.

Kada je reč o podacima za prošlu godinu, Đukić Dejanovićeva je navela da je u 2019. porastao broj novorođenih beba u odnosu na 2018. godinu.

Srbija je, kaže, jedina zemlja od 10 zemalja u regionu u kojoj se to dogodilo.

Navela je i da je porastao broj žena koje rade i rađaju decu i dodala da je sve više žena sa fakultetom i višom školom.

Trećerođenih beba je, navodi, za oko 700 više nego u 2018. godini.

"To znači da finansijske i druge mere daju povoljne rezultate. Posebno me raduje da je u jugoistočnoj Srbiji rođeno više beba nego u 2018", napominje ministarka za demografiju.

Dodaje da je danas poslednji dan da se opštine na javnom pozivu prijave za nepovratna sredstva za pronatalitetnu politiku.

broj komentara 21 pošalji komentar
(petak, 14. feb 2020, 13:48) - anonymous [neregistrovani]

Regije u Srbiji i svetu

U velikoj britaniji daju na decije dodatke poprilicno dosta. U Nemackoj su deciji dodaci i stimulacije za radjanje takode jake. Ali se Nemci i pored toga ne razmnozavaju, cak ih je sve manje. I u Britaniji je tako. Ipak broj stanovnika, broj novorodjenih beba raste!!!!????
I u Srbiji ce nove mere znaciti za neke regije, a za srbiju u vecini ostace bez uspeha. Od tih stimulacija imaju koristi veliki broj novorodenih beba i njihovih roditelja koji ne zive u srbiji, niti su bebe u srbiji rodene, a mozda su strani drzavljani, samo im je poreklo srpsko. Svasta ima!
Ali, mnogo veci problem u srbiji, veci od (ne) radanja dece, jeste iseljavanje. Srbija pripremi kvalifikovanu snagu, skoluje i obucava kadar ne za svoje potrebe vec za zapad.

(petak, 14. feb 2020, 13:43) - Markovljev [neregistrovani]

Dobar put

Plaćati roditeljima za decu koju izrode je malo ružno, ali jedino ispravno u ovom momentu za Srbiju.Nije to nikakva novina, u češkoj se to plaća odavno a meni je samo žao onih generacija koje su ostale na jednom detetu a nažalost većina je već i razvedena, jer kad nema novca hladi se i ljubav.Puna saglasnost za to da se u Srbiji digne natalitet, jer bez dečije graje ispred zgrada nema ni radosti života a verujem da će onda i taj glupi Zakon o komšijskim odnosima pasti jer za sad protežira one kojima smeta svaki šum u zgradi.

(petak, 14. feb 2020, 13:12) - anonymous [neregistrovani]

Došlo doba

Došlo doba da plaćaju ljude da imaju djecu. "Neću da imam dete. Evo ti 2,000€.... Ok sada hoću. Kao da je 2,000 € dovoljno da se dete odgoji.

Prošlo doba kada smo rađali iz ljubavi. Došlo doba da rađamo zbog druge ljubavi...novac

(petak, 14. feb 2020, 13:06) - anonymous [neregistrovani]

motivisite vise

Treba uvesti da svako sledeće dete povećava broj godina do kojih se dobija stimulacija.
Ako je samo jedno dete, davanja da idu do 5 godina, za dvoje do 7, troje do 10, cetvoro do 12 i tako do punoletstva.
Alu ne samo to dete, već sva deca. Dakle ako je jedinče, prvih 5 godina, a ako ih je 7 do 18.

Podignite granicu za penziju na 70 godina, postupno naravno, a neka svako dete prilikom punoletstva donese 2 godine staža roditeljima.
Pa ko odgaji dvoje dece, neka ima uslove za penziju kao sad, a za troje bolje uslove.
Naravno, računajte i usvojenu decu.

(petak, 14. feb 2020, 13:06) - anonymous [neregistrovani]

dete

u UK svako dete ima deciji dodatak oko 100 funti mesecno i 250 funti mesecno da mu se nadje da ima lepu garderobu sve do sesnaeste godine a moze i duze ako upise srednju skolu tj.koledz.kada se rodi dobije par hiljadarki onako da ima da se lepo startuje.moze to i kod nas ako se hoce.

(petak, 14. feb 2020, 12:58) - Огњен [neregistrovani]

На разматрајте превише ...

Шта ту има да се разматра?! Ваљда кад дођете и дајете изјаву на РТС-у требало би да дођете са већ размотреним предлогом и готовим прорачуном у буџету. Поред тога направили сте велику процедуру за повраћај пореза на дечију и опрему за новорођенчад, као и храну и одећу за децу до 3 године. То би требало скорз укинути или барем смањити ПДВ на нешто симболично. Исто тако свакој мајци која роди дете треба уписати по 3 године радног стажа.

(petak, 14. feb 2020, 12:56) - anonymous [neregistrovani]

Predlog

Nekada su ljudi imali puno dece, da bi imali radnu snagu i sigurnost u starosti.
Sada svako dete podrazumeva sve veće angažovanje roditelja.
Potrebno je napraviti mehanizme za rasterećenje roditelja, koje bi finansirala država. Kvalitetni vrtići, van nastavne aktivnosti i slično koje bi finansirala država.
Zašto da ne i vikendom.
Pomažite mladim roditeljima koliko god možete.
Uvedite dodatak na penziju koji bi zavisio od toga koliko vaša deca uplaćuju u budžet države.
Onda roditelji neće motivisati decu da "pale odavde", već će gledati da ih ubede da ostanu.
Deca koja ostanu neće biti inferiorna u odnosu na decu koja su otišla na zapad, i mogu finansijski da pomognu roditelje.

(petak, 14. feb 2020, 12:51) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

Svaka čast za predlog. Kao i uvek, sve se vodi na predloge, ništa konkretno. A još i predlog, da ne kažem šargarepa, pred izbore. Supruga i ja čekasmo tu šansu i za posao, i podsticaj, i svašta nešto... Na kraju odosmo u inostranstvo i ne planiramo nazad. Predlažem mladima da što pre pronadju svoj put i beg odatle.

(petak, 14. feb 2020, 12:11) - Došan Kragujevac [neregistrovani]

Priznanje materinstva

Pravo priznanje materinstva i podsticaj je penzionisanje majki sa 60.godina života a sa 3 i više dece i ranije.Ministarka Đukić ako ovo postignete ovo je pravo sve ostalo je šminka.

(petak, 14. feb 2020, 12:07) - anonymous [neregistrovani]

Promer

Ovo je odlicna ideja, treba uzetii primer resenja podsticaja iz Rusije, da se novac moze koristiti namenski, za resenje stambenog problema, adaptacije stana.Ne treba dozvoliti da se potrose na sminku i sl. kakoo je neko napisao