Slučaj dece u okolini Alibunara – ko je napravio propust

Slika šestoro napuštene dece kod Alibunara koju ni roditelji ni sistem nisu zaštitili mesecima pokrenula je reakciju javnosti, ali i institucija. Izveštaj resornog ministarstva o slučaju očekuje se u narednih nekoliko dana.

Zbog hitnosti slučaja, Centru za socijalni rad u Alibunaru zaštitnik građana dao je rok od 15 dana da izvesti o svom radu.

Republički i pokrajinski ombudsman zajedno rade zbog teške situacije u kojoj kod Alibunara živi šestoro dece, ali i zbog preplitanja nadležnosti na ovom slučaju.

"Mi smo došli do zaključaka da Centar za socijalni rad Alibunar nije delovao po sopstvenoj inicijativi, već je čekao da se neko od građana obrati u slučaju gde deca sama žive već šest meseci. Sutra tj. u petak krećemo s konkretnim nadzorom, odnosno naši zaposleni koji se bave pravima deteta i kontrolom centara za socijalni rad obaviće posetu i, po dobijanju činjenica koje su nam vrlo bitne za dalje vođenje postupka, mi ćemo se obratiti javnosti", kaže zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Nadležnost ograničava i reakciju resornog ministarstva. Nju nad Centrom za socijalni rad u Alibunaru ima Pokrajina, čiji su inspektori danas stigli do dece koja su mesecima sama.

"Naša inspekcija može da nadzire radom i instrukcije koje je dao pokrajinski inspektor i to smo i učinili i, kako sam i rekao, juče je dat nalog i našoj inspekciji i ukoliko treba da naš stručni organ dâ neke korekcije kako šta bi trebalo da se uradi kako ovakvih situacija ne bi bilo", navodi ministar za rad Zoran Đorđević.

Do okončanja nadzora rano je govoriti i o krivici, ali oni koji se bave pravima deteta ukazuju na propuste u radu Centra. Ne spore da centri širom Srbije nemaju dovoljno kapaciteta, ali imaju zaposlene sa dovoljno znanja i obuke koje postojeći zakoni ne sprečavaju da zaštite ugrožene. Ipak, do propusta dolazi.

"Ne postoji nijedno istraživanje koje nam pouzdano govori o tome, ali postoje neka istraživanja, koja su rađena i koja govore o jednoj pojavi na koju bi Ministarstvo i Sekretarijat mogli da utiču, a to je neujednačenost u radu centara. Ima centara efikasnih i onih koji to nisu, postoji jedna mala zakonomernost da tamo gde je veće mesto centri teže obavljaju poslove, ali to nije jedini razlog", ukazuje Marija Petrović.

Ko je napravio propust u slučaju dece u okolini Alibunara, pokazaće stručni nadzor. U Ministarstvu obećavaju da će objaviti detalje izveštaja na koje javnost ima pravo. Taj izveštaj očekuje se u narednih nekoliko dana.

broj komentara 18 pošalji komentar
(petak, 14. feb 2020, 09:18) - Ivan Zgrozeni [neregistrovani]

Zgrozen sam

Ispada da je najveci krivac komsija koji je cetrnaestogodisnjaku platio da iscepa drva. Da li ste vi normalni? Cetrnaestogodisnjak bi to radio u svojoj kuci za svoju porodicu kao sto dade drugi vrsnjaci. Ovako, naucio je kolika je vrdnost novca. Mog sina sam sa petnaest zaposlio u mojoj firmi sa pola radnog vremena i uplacivao doprinose za njega upravo zato da bi naucio da novac ne pada s neba, da nemaju svi mogucnost da druge oporezuju na smrt da bi dali onima KOJI NECE DA RADE. Da nece. Evo, dolaze iz Indije da rade u Srbiji a Srbi ne zele da rade.

(petak, 14. feb 2020, 08:50) - anonymous [neregistrovani]

Napustena deca

Nisu oni krivi sto imaju zatucanu,ponovo trudnu majku.Ona ih i verovatno voli na svoj nacin ali deca zasluzuju vise od njenog nacina voljenja. Zaista vise

(petak, 14. feb 2020, 08:33) - anonymous [neregistrovani]

Realno

Ovde se ne radi da li je neki pojedinac pogrešio. Naš problem je što nama sistem od dna do vrha ne funkcioniše.

(petak, 14. feb 2020, 08:32) - Vuk [neregistrovani]

CZSR

Ma na kraju niko neće biti kriv, ili još bolje biće kriva jadna deca što su se rodila, pošto su roditelji neodgovorni, a ustanova koja bi trebalo da bude nadležna nema pojma da joj je to posao, obaveza i nadležnost.Ubeđen sam da će od te dece postati dobri i pošteni ljudi, jer ih je muka naterala na to.

(petak, 14. feb 2020, 07:50) - anonymous [neregistrovani]

Hjik

Dobri moji,
Čast izuzecima kojih dakako da ima, ali uopsteno rečeno, od Vranja do Subotice institucije u rukama države ne funkcionišu jer 30 godina su tu po politickim linijama uhlebljavani ljudi koji niti su stručni niti zainteresovani. Da se ne lažemo oko toga i da ne budemo u čudu.

(petak, 14. feb 2020, 07:47) - dragan [neregistrovani]

Deca iz Alibunara.

Ponovo kažem,
Žao mi je dece. Ali mi smo odavno prestali da težimo socijalno pravednom društvu. To smo pokušavali, i u znatnoj meri uspevali u Socijalizmu. Sada hočemo da budemo u liberalnom kapitalizmu, a tu nema mesta HUMANOSTI.
Ta deca imaju roditelje. Otac je u zatvoru. Gde je odgovornost majke?

(petak, 14. feb 2020, 07:29) - anonymous [neregistrovani]

Deca

A zar ta deca nisu imala rodbinu, tetke, babe, stričeve da ih uzmu pod svoje ili ako nisu mogli prijaviti nadležnima, šta ja znam. A centar za socijalni rad dobro povući za uši, ako treba i krivična odgovornost, a sve druge centre u Srbiji dobro pročešljati i zaprijetiti im da su oni tu da deluju proaktivno a ne pasivno.

(petak, 14. feb 2020, 07:11) - anonymous [neregistrovani]

centar za socijalni rad

kazniti odgovorne u centru

(petak, 14. feb 2020, 05:46) - Djoka [neregistrovani]

Natalitet!!

Srbija zeli mnogo dece samo ako je moguce (ne)zbrinute!!!!

(petak, 14. feb 2020, 02:54) - anonymous [neregistrovani]

Realno

Nama je čitav sistem narušen.