Porast broja napada i pritisaka na novinare, kako da se zaštite

Broj napada i pritisaka na novinare je u porastu u odnosu na prethodne dve godine, saopštilo je Udruženje novinara Srbije. Zabeležili su 90 slučajeva u 2019. godini. Učestalije su, kažu, pretnje, jezik govora mržnje i vređanje novinara na društvenim mrežama, u čemu prednjače političari. Još je načina na koje institucije i pojedinci pokušavaju da onemoguće novinare u radu.

Kada novinare ne dožive kao glas javnosti već kao svoje protivnike, umesto informacijama neretko odgovaraju vređanjem, pretnjama, pa i paljenjem imovine. A nekada su institucije i pojedinci potpuno zatvoreni za komunikaciju ili je ograniče samo na saopštenja.

Nije retkost ni ignorisanje određenih medija i novinara, pa ni da se u okviru iste redakcije biraju novinare s kojima će se sarađivati.

"Čini mi se da je ovo postao model ponašanja. Imamo predstavnike vlasti na najvišim nivoima koji pokazuju određeni model ponašanja, koji se zapravo prenosi na najniže organe vlasti, koji čini mi se to ne samo da koriste nego čak i razrađuju u određenoj meri. Jednostavno nisu zadovoljni na određeni način zbog kritičkog stava određenih novinara i medija koji imaju prema radu vlasti", smatra Rade Đurić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Svi koji obavljaju javnu i političku funkciju po Zakonu su dužni da trpe kritiku o svom radu i da uvek budu dostupni novinarima, napominje zaštitinik građana.

"Svaka druga vrsta ponašanja mogla bi se podvesti pod jedan vid pritisaka na novinare, možda čak i ovo što predviđa član 4, a to je diskriminacija po bilo kom osnovu. Ne može da se dozvoli da neko bira kom novinaru će dati, a kome neće dati izjavu, ili da li će dati u potpunosti ili delimično. Svako ko se bavi javnim poslom dužan je da trpi kritiku za ono što je uradio ili nije uradio", ističe zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Zaštitnik građana i novinarska udruženja saglasni su da su u najnepovoljnijem položaju novinari u manjim sredinama jer su izraženi problemi u komunikaciji sa lokalnim vlastima.

"Često ne dobijaju pozive za događaje i ostaju bez informacija za svoje čitaoce, gledaoce, slušaoce. Takođe na šta su mi skrenuli pažnju, posebno novinari iz lokala, da im se dešava da im na lokalu ne daju informacije zvaničnici, da ih upućuju na centrale, a iz centrala dobijaju saopštenja, to je jako teško za rad, nemate mogućnost da postavljate pitanja, nemate praktično drugu stranu, dobijate samo gotove odgovore, to su nekako pi-arovski odgovori s kojim ne možete da diskutujete", navodi Dragana Bjelica iz Udruženja novinara Srbije.

Gotovo sve žalbe rešene u korist novinara 

Zato što su ih organi vlasti uskratili za informaciju, novinari su prošle godine podneli 509 žalbi Povereniku, što je više nego 2018. godine.

Najčešće su se obraćali za pomoć jer ih organi nisu udostojili nikakvog odgovora. Od ukupno 385 rešenih žalbi, čak 380 poverenik je rešio u korist novinara, što znači da su organi vlasti prekršili Zakon.

"U 52 odsto slučajeva rešenje poverenika nije pomoglo da se dođe do informacija. To pokazuje da se ne poštuje Zakon jer su dužni da postupe po rešenju povernika, to pokazuje neodgovoran odnos i prema tražiocu informacijama, u ovom slučaju novinarima, i to pokazuje da izmenama zakona treba urediti tu oblast drugačije da bi došlo do većeg izvršenja naših rešenja", navodi Milan Marinović, poverenik za informacije od javnog značaja.

Nade se polažu i u onlajn platformu za beleženje pritisaka i napada na novinare, koju najvaljuje zaštitnik građana, a do tada iz NUNS-a poručuju novinarima da zbog diskriminacije mogu da se obrate Ministarstvu za informisanje.

Iz UNS-a poručuju da se novinari štite tako što će javnost i udruženja obavestiti kada ne uspeju da dođu do sagovornika i odgovora, a da urednici to treba da podrže.

broj komentara 9 pošalji komentar
(četvrtak, 13. feb 2020, 14:29) - anonymous [neregistrovani]

Једноставно

Да мање лажу. Да буду искрени.

(četvrtak, 13. feb 2020, 10:56) - anonymous [neregistrovani]

Marre

Svi novinari ponašaju nesvesno zato narodima smetaju. Nek se lepo ponašaju prema nama. Od ove godine više ne čitam novine jer se pišu svašta...i nemam više poverenje u svim novinarima, nažalost!

(četvrtak, 13. feb 2020, 10:09) - Marko [neregistrovani]

in medias res

Svaki novinar treba da slobodno radi svoj posao.
Ali i da se pridržava novinarskih kodeksa.

Danas imamo izjednačeno kvazi-novinarstvo sa onim ozbiljnim, koje ga ne ugrožava samo kvalitetom već i materijalno.

(četvrtak, 13. feb 2020, 09:51) - anonymous [neregistrovani]

Javite se EU ili Strasburu. Ovde nema vajde.

Ne znam kako posle ovoliko godina novinarima nije jasno da ovde nemaju kome da se žale.Drugo, ne znam tačno šta rade ambasadori iz EU zemalja kada podnose izveštaj i kako to da se ovo dozvoljava već godinama?Prebijanje svakog ko im se suprostavi.A mi kao narod, ćutimo i držimo glavu dole kao neki paćenici.Sramota.Na kraju, tako nam i treba!Nekulturni i bahati političari vode zemlju.Šta onda se žalimo i kome?

(četvrtak, 13. feb 2020, 09:10) - anonymous [neregistrovani]

Pritisak

Треба још већи притисак с обзиром на лажи, свака част изузецима. Када би се санкционисали због лажи и њима би било лакше. Већи је проблем ови риалити програми од новинара тренутно...

(četvrtak, 13. feb 2020, 08:54) - Ivan Zgrozeni [neregistrovani]

Kako da se zastite

Samo istinom.

(četvrtak, 13. feb 2020, 08:39) - anonymous [neregistrovani]

Novinari

Samo istina i što manje preturanje po privatnom životu ljudi.

(četvrtak, 13. feb 2020, 08:04) - Aleksandar [neregistrovani]

Odgovor

Ako misliš da tabloidi pod uticajem vlasti ne treba da lažu slažem se u potpunosti. Ovako okreću narod jedne protiv drugih.

(četvrtak, 13. feb 2020, 06:52) - anonymous [neregistrovani]

napad na novinare

kako novinari da izbegnu napade na njih je vrlo jednostavan da ne objavljuju lazi i da izvestavaju samo istinu mozda nece da nestanu napadi na njih ali ce drasticno da se smanje

div id="adoceanrsvdcfhklggd">