Zašto je Vikipedija na srpskom druga po pouzdanosti na svetu

Zadužbina Vikimedija je u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom "Svetozar Marković" treću godinu zaredom održala kampanju uređivanja referenci na Vikipediji na srpskom jeziku. Rezultat akcije je to da je Srbija na drugom mestu po doprinosu proverljivosti informacija na Vikipediji.

Vikimedija Srbija je nevladina organizacija čiji je cilj promovisanje i podržavanja sakupljanja slobodnog znanja i deo je Zadužbine Vikimedija. Najveći projekat Vikimedije je onlajn enciklopedija Vikipedija.

Akcija uređivanja referenci – izvora podataka – u člancima na Vikipediji je trajala od 15. januara do 5. februara.

Menadžerka za saradnju sa institucijama kulture Vikimedije Srbije Gorana Gomirac je rekla za RTS da su ubačene 4.052 reference i da je bolja samo Vikipedija na hebrejskom jeziku.

Dodala je da su većinu učesnika činili bibliotekari, ali i da je mogao da učestvuje svako ko je zainteresovan.

"Ova kampanja je prvenstveno usmerena na bibliotekare, na podizanje njihove svesti i motivisanja da daju svoj profesionalni doprinos u uređivanju Vikipedije", istakla je Gomirac.

Najveća stvar koju su korisnici dobili kampanjom je povećanje pouzdanosti Vikipedije.

"O popularnosti Vikipedije na srpskom jeziku govori podatak da neki članci imaju više od 300.000 pregleda, a uzor je Vikipedija na engleskom jeziku", navela je Gomirac.

Članci koji nemaju referencu ili pokriće brišu se ili označavaju kao nepouzdani, a korisnicima se savetuje da provere odakle su podaci u članku uzeti.

broj komentara 5 pošalji komentar
(utorak, 11. feb 2020, 16:29) - anonymous [neregistrovani]

wikipedia rs

wikipedia na srpskom jeziku ima mnogo clanaka ali polovina je veoma siromasno uredjeno,hrvati imaju 3 puta manje clanaka ali vise uredjeno

(utorak, 11. feb 2020, 14:40) - anonymous [neregistrovani]

Vredi

Ipak cemo se mi izboriti.Borba nije uzlaludna.A to sto smo tamo negde pri vrhu samo znaci da se istina ne moze sakriti.Sto pre postanemo prvi na vikipediji to manje stradanja za sve.Naravno da vikipedija nije nauka ali je trenutno jedino sredstvo za istinu.No verovatno ce i to uskoro postati privilegija bogatih.

(utorak, 11. feb 2020, 13:20) - anonymous [neregistrovani]

Википедија је "танка" за озбиљно образовање или рад!

Идеја да се покрене нешто слично, али "мејд ин Србија"  мени звучи много привлачније!

(utorak, 11. feb 2020, 12:37) - Паметњаковић [neregistrovani]

Зато што је запад ажурира у складу са својим интересима и пропагандом.

Када им се приговори нешто или покушате да измените, они или обришу измену или вас игноришу, а наводно је отворена за све приговоре и измене, дупли стандарди што би се рекло, већ надалеко познати. 

(utorak, 11. feb 2020, 10:38) - anonymous [neregistrovani]

Википедија је револуција

Наравно да има проблема,понекад.

И друге библиотеке и институције широм Србије,и студенти на факултетима и др. треба да унапреде и прошире Википедију,јер је корисно ширити знање и видике.

Да је среће министарство културе и мин. образовања би требали да покрену Србску верзију наше енциклопедије...нешто ко Сербианум,...или..