Kako postati turistički vodič po novim propisima

U Srbiji je trenutno registrovano više od 1.100 turističkih vodiča. Po novom zakoniku, licence za vodiče ubuduće će se polagati na nacionalnom i lokalnom nivou. Jedna od prvih obuka je počela u Kikindi.

Četrdesetosmogodišnja Kikinđanka Biljana Mandić jedna je od 30 polaznika dvonedeljne obuke za turističke vodiče koja je počela u Kikindi.

Po profesiji trgovac, Biljana je trenutno nezaposlena i planira da polaže za nacionalnu licencu turističkog vodiča odmah nakon obuke koja podrazumeva pripremnu nastavu i praktičan rad na terenu.

"Obuka za lokalne turističke vodiče je prava prilika za mlade, kao i za nas koji volimo svoj grad da pozovemo ljude, turiste u što većem broju da dođu kod nas. Da im predstavimo na najbolji način naš grad", rekla je Biljana Mandić iz Kikinde.

Nataša Gligorijević, predavač kazala je da su kreirali jednu posebnu metodologiju koja će tim nekim inovativnim pristupima biti fokusirana na potencijale koje Kikinda nudi, tako da je prilagodjena uslovima samog rada.

"Ono što je još važna stvar to je da je Nacionalna služba za zapošljavanje uključena u ovaj projekat i zato što je ovo prepoznato kao jedan od vidova podrške samozapošljavanju", istakla je Gligorijevićeva.

U Srbiji je registrovano oko 1.100 turističkih vodiča. Postoje dva nivoa licenciranja, jedan na nacionalnom i drugi na lokalnom nivou. U Banatu puno zanimljivih destinacija, ali i sve više manifestacija koje privlače turiste.

"Svima treba prići sa istom pažnjom, svima im prikazati ono što je najbolje u gradu, nekada je to arhitektura, nekada je to mesto gde je dobra kafa ili gde se vikendom recimo negde održava neki interesantan koncert. U svakom slučaju, cilj je svih nas da ljudi koji dođu u Kikindu jednom, požele da se vrate u naš grad", Jasmina Milankov iz Kancelarije za turizam grada Kikinde.

Program je sveobuhvatan, ovakve nastavne i praktične radionice su tek pomoć pred test za sticanje licence turističkog vodiča.

Neretko se na ovakve obuke javljaju i građani zainsteresovani da bolje upoznaju lokalno nasleđe i zanimljivosti.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 05. feb 2020, 08:00) - Ribarian [neregistrovani]

Zakon

Recite tim ljudima da moraju da polažu prvo za licencu za "nacionalnog vodiča", kako ste naveli u tekstu i da tek onda stiču pravo da polažu za lokalnog vodiča onda kada njihova lokalna samouprava organizuje komisiju i polaganje ispita. Polaganje za licencu nije nimalo naivna stvar, učinite im uslugu i organizujte im kakvu-takvu obuku prvo iz toga.

(ponedeljak, 03. feb 2020, 21:59) - anonymous [neregistrovani]

Vodiči

Kakvo je to licenciranje na lokalnom nivou? Odakle vam ta informacija?