Deset hiljada potpisa za tužbu evropskom sudu zbog crnogorskog Zakona o slobodi veroispovesti

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti predalo je Vladi Srbije inicijativu koju je potpisima podržalo više od 10.000 građana. Od države traže da Evropskom sudu za ljudska prava podnese tužbu protiv Crne Gore zbog spornog Zakona o slobodi veroispovesti koji je ugrozio pravo na imovinu SPC, pravo na pravično suđenje i slobodu veroispovesti.

Navode i da bi takav postupak ubrzao procedure pred sudom u Strazburu, jer potpisnice Konvencije o ljudskim pravima mogu da tuže jedna drugu, dok pojedinci moraju da iscrpe sva pravna sredstva u svojoj zemlji, što bi, u ovom slučaju, moglo da traje i do deset godina, kažu u Udruženju.

"Verujemo da je ovo jedino efikasno pravno sredstvo i vraća nas na temelj vladavine prava i vraća nas na temelj mira. Juče smo imali snimke brutalnih incidenata i to je nešto na šta smo upozoravali. Čini mi se da samo davanje nekih diplomatskih izjava i političkih ocena neće biti u stanju sigurno da reše problem", rekao je Savo Manojlović iz Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

broj komentara 0 pošalji komentar