Zaštitnik o slučaju otete devojčice: Pojedinci krše zakon

U zaštiti podataka o ličnosti u slučaju devojčice M. K. (12) koju je oteo Ninoslav Jovanović bilo je propusta zbog čega je Poverenik za zaštitu informacija od javnog značaja podneo krivičnu prijavu protiv N. N. lica nadležnom javnom tužilaštvu.

Poverenik Milan Marinović izjavio je da ne misli da državni organi krše zakon, ali da ga krše pojedinici. Kako kaže, službena lica ne postupaju sa dovoljno pažnje pri ovakvim slučajevima.

"Ne mogu da kažem da je neko dostavio podatke neovlašćenom licu, ali činjenice koje smo utvrdili ukazuju na to. Stoga smo i podigli krivičnu prijavu protiv N. N. lica nadležnom javnom tužilaštvu. Nema dokaza i ne želim da tvrdim da je iznošnje podataka bilo zlonamerno i da je to sve bilo u cilju sticanja koristi. Posebno, ne u cilju nanošenja štete", izjavio je Marinović.

Prema njegovim rečima, radi se neobazrivo i ne misli se o posledicama.

"Onaj koji je to uradio trebalo bi da razmisli da li bi tako lako odao podatke u slučaju da je to bila njegova ćerka ili sestra", istakao je poverenik.

Utvrđeno je da se podaci sa saslušanja osumnjičenog Ninoslava Jovanovića i podaci iz zapisnika podudaraju, kako kaže, u dobroj meri, sa onim što su mediji objavili.

"Na tom saslušanju su prisustvovali osim tužioca koji je vodio saslušanje i predstavnici MUP-a i branilac po službenoj dužnosti. To su sve osobe koje su mogle dati informacije i dostaviti neovlašćenim licima", objasnio je Marinović.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 28. jan 2020, 15:32) - Nicifor [neregistrovani]

Ma neee.....

Kakvi nije to, da je neko od prisutnih odao sadrzaj saslusanja,ocigledno krsenje zakona.To je uradio neko izvan prostorije za saslusanje,postoje jako osetljivi mikrofoni.

(utorak, 28. jan 2020, 13:31) - DrMr [neregistrovani]

Ko drugi?

Ko drugi moze da oda podatke sa slusanja,naravno samo neko od prisutnih?To je valjda svakom jasno,to nebi smelo da se dogodi narocito u ovom slucaju, jer je dete zrtva zlocinca.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">