Šta će se promeniti u školstvu u narednih deset godina

Predškolski period će početi da se tretira kao početak obrazovanja, sa obuhvatom starosti dece od tri do pet i po, šest godina, i sa ciljem da to postane obavezan deo obrazovanja, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević za RTS povodom strategije obrazovanja do 2030. godine, koja je nedavno predstavljena.

Mladen Šarčević je, gostujući u Jutarnjem programu, najavio je da će sredinom februara biti predstavljena platforma koja se odnosi na osnovno i predškolsko obrazovanje, u martu ona koja se tiče srednjeg obrazovanja, a u junu će se govoriti o visokom školstvu.

Tokom leta će se raditi i finansijski deo, javno slušanje u septembru, a usvajanje stragegije se očekuje u oktobru, dodaje ministar.

Govoreći o novinama, kaže da će predškolski period početi da se tretira kao početak obrazovanja, sa obuhvatom starosti dece od tri do pet i po, šest godina, i sa ciljem da to postane obavezan deo obrazovanja.

Planira se i proširivanje kapaciteta obuke nastavnika, ističe ministar.

Što se tiče srednjeg obrazovanja, težište je na visokom celoživotnom učenju i tu se radi na novim resurs-centrima.

"Izvori finansiranja su kredit Svetske banke – 50 miliona i Nacionalni investicioni plan – 60 miliona evra", navodi Šarčević.

broj komentara 0 pošalji komentar