Jelena se oporavlja posle transplantacije i naredna želja joj je beba

Prošle godine bilo je petmaest saglasnosti porodica za transplantaciju, od početka ove godine već tri "da" i 12 spasenih i produženih života. Protekle nedelje urađene su dve transplantacije bubrega. Oporavljaju se Ljubiša i Jelena, koja ima posebnu želju.

U nedelji za nama urađene su dve transplantacije bubrega. Pacijenti su dobro, ali nisu hteli pred kamere. Ljubiša, kome je presađena jetra, rekao nam je da se dobro oporavlja.

Ljubiša Tasić iz Smedereva, koji ima 38 godina, kaže da je 30 dana čekao na jetru i da je bio kod prijatelja kada mu je javljeno da imaju jetru za njega. Rekao je da ga kod kuće čekaju dva sina, supruga, braća i sestre.

U Urgentnom centru oporavlja se i Jelena Belić kojoj je transplantacija jetre urađena 11. januara. Bila je godinu dana na listi, a njenu jetru uništila joj je autoimuna bolest.

Ljudima poručuje da doniraju organe.

"Znamo koliko je to plemenit i human čin, prosto ne postoje reči da vam objasnim kolika je sreća i kolika je nada svih nas kada dobijemo novi organ za nov život, novi početak", kaže Belićeva.

Njena želja i plan za budućnost je beba, kako kaže – mali Radovan za početak. 

A upravo je Urgentni centar mesto gde znaju koliko je tanka linija između zdravlja i bolesti, života i smrti.

Nataša Petrović, šef anestezije u Timu za transplantaciju jetre Urgentnog centra kaže da je ključno da svi nastavimo sa svojim misionarskim radom. Ona se nada da ćemo malo po malo, promeniti svest ljudi.

"I bolest i smrt su deo našeg posla, i deo svačijeg života. Nekako moramo naći nadu u celoj priči", dodaje doktorka Nataša Petrović.

U ovom trenutku na transplantaciju bubrega, jetre, srca, rožnjače u Srbiji čeka oko 2.000 ljudi odraslih i dece.

Statistika kaže, a to dokazuje i realnost života, da je veća verovatnoća da nam tokom života zatreba transplantacija nego da budemo davalac organa.

broj komentara 0 pošalji komentar