Nova crna lista poslodavaca koji krše prava trudnica

U saradnji sa Ministarstvom za rad, Centar za mame objavio je "crnu listu poslodavaca" za decembar prošle godine. Na tom spisku su firme koje krše prava trudnica i porodilja.

Na crnoj listi nalazi se petoro poslodavaca iz Niša, Zrenjanina, Zaječara i Novog Sada. Kršili su prava trudnica i porodilja zaposlenih uglavnom u prodavnicama, ugostiteljskim objektima, pekarama, frizerskim salonima. 

"Najveći propust je da se porodiljama ne isplaćuje novčana nadoknada u momentu kada su radile ili se recimo obračun o primanju ne dostavlja, ili ima prekovremenog rada, u principu ima čak i otkaza. Od tih svih nadzora koje smo uradili, mi smo podneli i na sajtu izbacili 29 poslodavaca, 19 je u vezi sa trudnicama, a deset sa porodiljama", kaže Stevan Đurović iz Inspektorata za rad.

Kako bi stale na put kršenju njihovih prava, sve češće poslodavce prijavljuju i same trudnice i porodilje. Od septembra prošle godine, to im je omogućeno i posebnom telefonskom linijom. Od tada, SOS telefon zazvonio je 336 puta. 

"Kako mame mogu poslodavce da prijave zbog crne liste i anonimno, verujemo da veliki broj njih je dodatno ohrabreno samim tim što zna da možda njihovo ime neće ući u slučaj, a nešto će se zaista desiti", kaže Jovana Ružić iz Centra za mame.

"U 190 inspekcijskih nalaza konstatovano je da je u 29 sve to bilo osnovano, prema tome linija jeste opravdala postojanje, izrečene su odgovarajuće mere, predlozi za pokretanje prekršajnog postupka, ukazi i druge mere. Od finansijskih izrečene su i kazne", kaže Slavica Đukić Dejanović, ministarka zadužena za demografiju i populacinu politiku.

One mogu biti od 800.000 do dva miliona dinara. Sledeća crna lista poslodavaca koji su kršili prava trudnica i porodilja biće objavljena u prvoj nedelji februara.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 26. jan 2020, 20:25) - Боле [neregistrovani]

Празна прича

И шта са црним листама? Удар на савест послодаваца? Ман`те се ћорава посла. 

(nedelja, 26. jan 2020, 15:08) - anonymous [neregistrovani]

Komentar

Slazem se sa tim stavom,ali ima crne liste i privatnih firmi koje smanjuju plate za napr 30%. Takodjer treba da se javno objavi crna lista firmi koje ne postuju zakonske rokove za reklamacije a niko im nista ne moze..I to da se za sve te crne liste napravi jedan websajt gde mozemo da tacno navedemo neku nepravilnost.