Svetosavski pohod na Crni vrh

U susret Savindanu, na Crnom Vrhu kod Jagodine juče je održan trinaesti pohod u organizaciji Planinarsko-smučarskog kluba "Juhor". Oko tri stotine planinara pešačilo je stazom dugom 16 kilometara.

Svetosavski pohod na Crni Vrh počeo je okupljanjem kod planinarske kućice na 650 metara nadmorske visine. Sunce,temperatura oko nule i dobro raspoloženje za planinare iz tridesetak srpskih društava.

Planinarka iz Niša Svetlana Krstić rekla je da voli pohod iz mnogo razloga.

"Imamo lepe momke, pa imamo lepe staze, pa se podmlađujemo", navodi Svetlana.

Dean Petković iz Jagodine je poručio da je bitna kondicija.

"Znači svake nedelje, svake druge i nema problema onda", napomenuo je.

U slavu Svetog Save planinari već dve godine pešače na Crnom Vrhu, pre toga zimske akcije bile su na Juhoru.

"Prva akcija je bila 2006. godine, kad smo radili pripreme za uspon na Akonkagvu, pošto je to zimski uspon, zato i radimo zimske uspone", ističe Radoslav Milošević iz PSK "Juhor".

Preko kote 750 i Belog kamena kreće se ka Jošanici, pa nazad preko Tavana, Malog vrha i Vidikovca. Staza spada u srednje tešku.

"Ovde ima, da kažem, od sedam do 77 godina, evo do 87 ja se izvinjavam, znači ovo je sport za široke mase, svako nađe sebe na planini", istakao je Predrag Marjanović iz Jagodine.

"Ja sam ovde sa mamom, tatom i sestrom, obožavam da planinarim, mislim da je lepo da budeš u prirodi i da se malo odmoriš od dima gradskog", objašnjava Ivona Marković.

Sa planinarima je i ove godine pas Sebastijan iz Kragujevca.

"On posebno obožava ovaj deo jer tu je puno, on je mnogo više prešao nego ja, jer kad ide sa mnom, on pređe otprilike tri puta više nego ja", kaže planinar iz Kragujevca Radomir Rašković.

Lep i sunčan dan bez padavina. Uslovi za pešačenje i druženje su idealni, pa za većinu onih koji planinu vole staza duga 16 kilometara nije bila mnogo naporna.

broj komentara 0 pošalji komentar