Kokama treba privatnost da na miru snesu jaje

Srpski živinari koke nosilje drže u kavezima koji su daleko od evropskih standarda i još dalje od dobrobiti životinja. Veliki proizvođači nekako će i zameniti kaveze u skladu sa propisima Evropske unije, ali ogroman broj malih proizvođača neće biti finansijski u stanju da to uradi. Na primer da koki obezbede zavesu u kavezu i privatnost da na miru snese jaje.

Na ekonomiji srednje poljoprivredno veterinarske škole u Svilajnicu koke nosilje deluju živahno i zadovoljno. Dobile su hranu, čisto im je i toplo, ali mesta u kavezima nemaju baš puno. Na nepun kvadrat nalazi se šest ili sedam koka nosilja što nije u skladu sa novim evropskim pravilima.

Škola zato razmišlja o izgradnji novog objekta i nabavci prostranijih kaveza. Priželjkuje i neku donaciju jer para trenutno za to nema. U istoj situaciji je i stotine manjih ili srednjih proizvođača jaja u Srbiji. Trošak po jednoj nosilji za nove kaveze je od 10 do 20 evra, pa mnogi razmišljaju i o zatvaranju farmi.

 "Zakoni Evropske unije se poprilično razlikuju od naših starih zakona. Znači svaka koka nosilja zahteva 0,85 metara kvadratnih prostora, 0,6 korisnog prostora gde postoji gnezdo za zaštitnom zavesom gde one mogu slobodno da nose jaja, postelje treba da budu od veštačke trave zajedno sa peskom gde one mogu da kljucaju, da tupe kljunove, šire krila, da im se imitiraju najprirodniji uslovi zbog dobrobiti samih životinja", objašnjava Miloš Đurđević, profesor veterinarske grupe predmeta.

Srbija je 2010. godine, kada je donela Pravilnik, ostavila proizvođačima prostor od godinu i po, da se prilagode novim propisima. Pošto niko nije bio spreman, sve je odloženo do decembra 2020. godine. Desiće se da proizvođači ni za taj rok nisu spremni.

"Koliko sam ja istraživao, za zadovoljavanje tih novih pravila EU po jednoj koki nosilji potrebno je odprilike  otprilike od 10 do 25 evra. Mislim da će veliiki procenat sitnih proizvođača imati problema da ispuni te standarde", objašnjava Đurđević.

U Srbiji ima oko 900 farmi za proizvodnju jaja i četiri miliona koka nosilja. Sa novim standardima biće i 36 odsto manje kokošaka na istom prostoru, dakle i manje jaja, pa proizvođačima jedino preostaje da podižu nove objekte. A najnoviji trend u živinarstvu je da koke uopšte ne budu zatvorene i da slobodno šetaju. Sve zarad dobrobiti koka nosilja.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 26. jan 2020, 15:44) - anonymous [neregistrovani]

Joj...

Zavesa da na miru snese jaje... A ja open office, otvorena kancelarija kako god okreneš. Gde ja da snesem jaje.... I znaju da to smanjuje produktivnost i opet sve firme prelaze na otvoren prostor, još kad otvore prozor jer je sagušljivo... a eto koke imaju ljudska prava. Malo je to sve, drugovi moji, poremećeno.

(nedelja, 26. jan 2020, 15:34) - anonymous [neregistrovani]

Pa nije sve tako crno kao što bi neko hteo da izgleda.

Razumem proizvođače i njihovu borbu za što veću proizvodnju. Oni bi da mogu, čuvali samo reproduktivne organe živine - na što manje prostora i uz što manje troškova.
Ali razumem i sve one potrošače koji sa mnogo više apetita i zadovoljstva kupe i pojedu jaja od kokica koje slobodno šetuckaju i kljuckaju na vazduhu i suncu ili bar u nekom slobodnijem prostoru. Čak se svaki od nas pohvali kad dođe do takvih jaja, pa kaže - Ej, ovo su od onih "prirodnih"...
Na evropskom tržištu, sve je više onih koji zahtevaju da vide sertifikat o uslovima pod kojima se čuvaju koke, čija jaja su izložena za prodaju. I sasvim su u pravu.
Jaje je produkt hormona. Drugi je biološki efekat ishrane hranom koju u celom svet zovu free - range (frii rejndž = životinja uzgajana na slobodi) od ishrane hranom proizvedenom u ekstremno stresnim uslovima zbog kojih je u toj hrani obavezno ugrađen i produkt hormona stresa.