Sveti Sava – princ, monah, arhiepiskop, književnik, prosvetitelj...

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog Savu koji se smatra jednom od najznačajnijih ličnosti srpske istorije. Njegov kult se vekovima neguje u narodu. Ovo je šest stvari koje bi trebalo da znate o Svetom Savi.

Srpski princ 

Rođen je kao Rastko Nemanjić, najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, i brat Vukana i Stefana Prvovenčanog.

Monah na Svetoj Gori 

Nakon što je od oca dobio na upravu Zahumlje, 1192. godine je pobegao na Svetu goru i zamonašio se u ruskom manastiru Svetog Pantelejmona, gde je dobio ime Sava. Kasnije je sa ocem podigao manasti Hilandar, prvi i jedini srpski manastir na Svetoj gori.

Prosvetitelj

U Srbiju se vratio 1208. godine da potpuno izmiri zavađenu braću. Bavio se prosvetiteljskim radom prenoseći osnovne verske i svetovne pouke.

Prvi srpski arhiepiskop 

Godine 1219. Sava je ubedio Vaseljenskog patrijarha i nikejskog cara da odobre autokefalnost (samostalnost) srpske crkve sa statusom arhiepiskopije. Imenovan je za prvog srpskog arhiepiskopa.

Književni rad 

Iza sebe je ostavio više pisanih dela. Najznačajnija su Žitije Svetog Simeona, Karejski tipik, Hilandarski tipik i Studenički tipik, kao i Zakonopravilo.

Snažan kult u narodu 

Umro je po povratku iz Palestine u Bugarskoj 1236. godine. Njegove mošti su prenete u manastir Mileševu. Savin kult je u narodu bio jak. Zbog toga je turski zapovednik Sinan-paša naredio da se mošti spale na Vračaru, verovatno 1594. godine.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво