Napad hakera na apoteke u Beogradu, zastoj u nabavci lekova

Lekovi na recept izdaju se u beogradskim apotekama, zaliha ima dovoljno, ali trenutno postoji zastoj u nabavci. Razlog je napad hakera na sistem Apotekarske ustanove Beograd.

Zbog sajber-napada koji su hakeri izveli na servere Apotekarske ustanove Beograd, u utorak nisu izdavani lekovi na recept. Od juče se ponovo izdaju, ali trenutno postoji zastoj u nabavci.

"Juče ujutro je krenuo elektronski recept, a prethodni dan nije funkcionisao u našim apotekama, jer smo tu direktno vezani preko Interneta. Mi smo se sami potpuno isključili sa mreže da ne bi došlo do novih problema, tako da smo od juče normalno funkcionisali. Elektronski recept se redovno izdavao", navodi direktorka "Apoteka Beograd" Jasminka Bjeletić.

Međutim, dodaje Bjeletićeva, nisu krenuli sa automatskim naručivanjem, pošto ima dovoljno robe u apotekama.

Objašnjava da naručivanja nisu počela jer se vrši provera računara u svakom objektu, "da vidimo da se tu nije nešto desilo".

"Prema našim informacijama – nije, jer smo mi odmah zaključali celu mrežu", kaže direktorka "Apoteka Beograd".

"Automatsko naručivanje radiće od petka"

Virus koji je zaključao podatke na serverima apotekarske ustanove prvi put je korišćen u Srbiji, tako da postojeća zaštita nije uspela da spreči blokadu.

Još nije moguć pristup toj bazi, ali je veća šteta izbegnuta zahvaljujući tome što u sistemu postoji nekoliko kopija koje su zaštićene i koje se sada koriste.

"Sada se prebacuju podaci u bazu podataka iz apoteka koje su radile tri dana redovno. Mi to sada učitavamo, proveravamo i automatsko naručivanje lekova će moći da se radi od petka", najavila je Jasminka Bjeletić.

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 24. jan 2020, 09:50) - Vlajko [neregistrovani]

Da sve je slučajno

Apotekarska ustanova Beograd se prodaje, tako je saopštio Grad Beograd. Dakle, treba je uništiti kako bi imala što nižu cenu i u tom trenutku se neko oglasi da je to koencidencija da nije ciljan napad??? Da li?

(petak, 24. jan 2020, 07:47) - Miloš [neregistrovani]

Koja divna koincidencija...

Baš u trenutcima kada grad planira da proda Apoteku Beograd 

(četvrtak, 23. jan 2020, 23:43) - anonymous [neregistrovani]

Cena digitalizacije

Ništa nije savršeno pa ni digitalizacija. Pored niza prednosti ovo je smo jedna od strana ranjivosti sistema. Nema struje- nema lekova, crko hard disk-nema lekova, pao server-nema lekova, ne radi internet-nema lekova...

(četvrtak, 23. jan 2020, 23:04) - Dejan M. [neregistrovani]

Pravi posao

za policiju...savremenu policiju...