Plagijat je i jedna rečenica neovlašćeno uzeta iz tuđeg teksta

Obaveza je da sve doktorske disertacije pre odbrane idu na proveru originalnosti teksta, kaže za RTS rektorka Ivanka Popović. Ukazuje da samo tri fakulteta Beogradskog univerziteta imaju program kojim može da se otkrije da li smo prepisali delove nečijeg rada.

Ivanka Popović je u intervjuu za RTS govorila o tome koliko je u Srbiji rasprostranjeno plagiranje diplomskih, master i doktorskih radova i koja su moguća rešenja.

- Sve sakupljene podatke nećete naći, svaki univerzitet ima poimanja na nivou doktorskih studija, fakulteti znaju na nivou nižih nivoa studija. Mora da se naglasi već u školskom uzrastu kako se na pravilan način preuzimaju rezultati koji su drugi ljudi pre nas stekli, do njih došli. Znate mislim da je problem u tome što su inofmracije lako dostupne, naročito preko interneta i u tom smislu pošto je to tako lako dostupno ne shvata se da je to nečije vlasništvo, da je to vrednost.

Koliko fakulteta u Srbiji ima program kojim može da se otkrije da li smo prepisali delove nečijeg rada i da li je i u tome rešenje, da li bi svi fakulteti trebalo da imaju takve programe?

- Obaveza po Zakonu u celoj zemlji je da sve doktorske disertacije pre odbrane idu na proveru originalnosti teksta. Što se tiče nižeg nivoa studija, ja mogu da Vam kažem samo za Univerzitet u Beogradu, trenutno ga imaju tri fakulteta i mnogi fakulteti razmišljaju da to nabave, ali isto tako moram da kažem da je to dosta skupo i za mnoge fakultete nepristupačno. Država je već u okviru razgovora Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Konusa dogovorila da zapravo država finansira pregledanje svih doktorskih disertacija na nivou Republike Srbije, sada možemo polako da pregovaramo za dalje, ali kažem vam to su vrlo ozbiljna sredstva.

Da li možete da nam objasnite šta je plagijat, dakle koliko procenata jedan rad treba da bude prepisan da bi mogao da bude osporen? Ovo pitanje se posebno otvorilo u javnosti onda kada je komisija FON-a odlučila da blizu sedam odsto rada nije dovoljan procenat da bi on bio osporen.

Bilo kakvo kvanitatvino definisanje šta je plagijat, šta nije, je potpuno bespredmetno. Zapravo, već jedna rečenica ako je ključna, ako je preuzeta neovlašćeno iz tuđeg teksta predstavlja plagijat, tako da ne možete to na administrativni način rešiti. Dužnost je mentora i nastavnika da utvrdi u kojoj meri preuzimanje tuđih rezultata i teksta predstavlja prekršaj.

Kada ste već kod mentora, dakle kakva je njihova odgovornost, kada se utvrdi da je nečiji rad plagijat, ko i kako pokreće i kakav postupak protiv mentora?

U smislu etičkog ponašanja može se pokrenuti postupak protiv mentora ili nastavnika, da li je postupio na etički način i to se radi u okviru, makar u Univerzitetu u Beogradu, našeg kodeksa profesionalne etike, dakle procedure postoje.

Rad Beogradskog univerziteta prošle godine svakako je obeležila i odluka da je doktorat ministra finansija plagijat. Ministar se obratio Upravnom sudu. Kako Beogradski univerzitet gleda na taj potez?

Upravni sud može da donese određene odluke koje može proceduralno da utiče na tu celu proceduru, ali što se tiče sadržaja, verujte, taj nalaz je prilično konačan za akademsku zajednicu. Mi ćemo se naravno povinovati odluci Upravnog suda, to se ne dovodi u pitanje, ali činjenice i dokazi su prilično jasni i dostupni svima.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво