Lekcija humanosti: Strahinja je umesto poklona tražio novac da bi pomogao drugu iz klupe

Osmogodišnji Užičanin Strahinja Gogić već je položio sa najvišom ocenom ispit iz humanosti. Umesto rođendanskih poklona zamolio je drugare da donesu novac koji su nameravali da potroše za poklon, a potom ga je darivao Udruženju invalida cerebralne i dečje paralize. U tom udruženju je i njegov drug iz klupe.

Kada je po ko zna koji put Strahinja došao u Udruženje, domaćini su mislili da je opet doneo čepove, zatečeni novcem u šarenoj rođendanskoj kutiji.

"Oni su otvorili tu kutiju i malo su rekli, eto mi smo toliko skupili, mi ne znamo koliko to ima, bilo je zalepljeno. Ja sam onako bio u grču, nisam mogao da reagujem u prvi mah, kad je on kasnije otišao meni su suze pošle na oči", kaže Predrag Bakić iz užičkog Udruženja invalida cerebralne i dečije paralize.

"On je naš od kada je prvi put došao zato što je to njegovo opredeljenje. Ovo jeste neki, nije tračak svetlosti, ovo je možda celo jedno sunce za nas ovde i u lokalnoj zajednici", poručuje Čedomir Cicović iz Udruženja.

A Strahinja kaže da je to najmanje što je mogao da uradi za svog druga iz klupe i sve drugare sa invaliditetom.

"Meni je žao što on onako stoji i hteo sam da mu pomažem tako što sam skupio ovaj novac i za druge ljude... zbog njih je ovo najbitnije, zato što oni su isti mi, samo drugačije malo hodaju, a ja hoću da budu isti mi...", priča Strahinja.

Ne krije da obožava bej blejda, puške i autiće, ali mu je draže što je osmi rođendan obeležio donacijom Udruženju.

"Nije mi žao, zato što sam shvatio da su važniji ljudi nego igračke, da su živa bića...", kaže Strahinja.

Odjurio je iz Udruženja na časove, i ne shvatajući da je rođendanskom proslavom održao svima lekciju ljubavi i čiste emocije.

broj komentara 0 pošalji komentar