Šest stvari koje treba da znate o 14. kongresu SKJ

Pre 30 godina održan je poslednji kongres Saveza komunista Jugoslavije. Napuštanje kongresa od strane delegacije Slovenije označio je kraj državne partije a simbolički početak kraja Jugoslavije.

Četrnaesti kongres Saveza komunista Jugoslavije održan je od 20. do 22. januara 1990. godine, u beogradskom centru "Sava". Prisustvovali su delegati iz svih republika i pokrajina, delegati federacije, delegati rukovodstva SKJ kao i partijska delegacija JNA. Tadašnji predsednik Predsedništva CK SKJ bio je Milan Pančevski iz Makedonije.

Bio je to prvi vanredni kongres SKJ. Sama inicijativa za sazivanje vanrednog kongresa inicirana je na, takođe, vanrednoj konferenciji Saveza Komunista Vojvodine godinu dana ranije.

Nešto više od 1.600 delegata učestvovalo je u radu dve plenarne sednice.

Najveća polemika vođena je između srpske i slovenačke delegacije.

Komunisti iz Srbije, koje je predvodio Slobodan Milošević, zalagali su se za uvođenje sistema "jedan čovek - jedan glas", tj. za centralizovanje Jugoslavije.

Slovenci su predlagali konfederaciju i partije i države ili "savez saveza". Svi predlozi slovenačke delegacije bili su preglasani.

Posle dva dana rada i oštrih verbalnih sukoba 22. januara kasno uveče predsednik SK Slovenije Ciril Ribičič pozvao je delegate Slovenije da napuste Kongres SKJ.

Slobodan Milošević je predložio da kongres nastavi rad i pređe na donošenje odluka ali se tome usprotivila delegacija SK Hrvatske, zapretivši da će i oni napustiti kongres. 

Milan Pančevski zaključio je pred zoru rad kongresa i najavio zakazivanje treće plenarne sednice. To se nikada nije desilo čime je Vanredni 14. kongres SKJ ujedno bio i poslednji kongres partije SKJ koja je zemljom vladala od završetka Drugog svetskog rata.

Posle raspada državne partije usledio je i raspad Jugoslavije.

broj komentara 18 pošalji komentar
(subota, 25. jan 2020, 14:51) - Vladimir [neregistrovani]

penzije

U vezi sa političarima iz Srbije, želim da pitam, da li smo mi zaista plaćali penzije onima koji su glasali za Ustav iz 1974? Da li planiramo jednog dana da kažemo da su političari iz Srbije koji su glasali kriminalni Ustav iz 1974 izdali interese Srbije?
Ova socijalistička samoupravna interesna zajednica - kao komunistička, Jugoslavija, je poslužila oblastima poput Slo i Hrv da se dočepaju državnosti koju u modernoj istoriji nisu imali. Opet zaslugom nekih iz Srbije koji su ih prihvatili, mada ne znam zašto su nam tačno bili potrebni.

(sreda, 22. jan 2020, 17:15) - anonymous [neregistrovani]

Stanje Srba u Hrv?

Pa vi ste 5 godina poslije 14. Kongresa predali tzv RSK Tuđmanu i jedan dio naselili u BiH uz pomoć Tuđmana pokušali da podjelite BiH.
Stanje Srba u "federaciji" je daleko bolje od onoga što vaša propaganda piše. Kakvo je stanje Bošnjaka u tzv rs?
Zabranjuje se Bosnski jezik, Bošnjaci nisu skoro uopste zastupljeni u entitetskim strukturama...

(sreda, 22. jan 2020, 15:34) - anonymous [neregistrovani]

Jjjj

Očevi su poturali svoja pleća po šumskom blatu tokom rata, da bi njihova razmazena deca uništila sve.

(sreda, 22. jan 2020, 15:01) - anonymous [neregistrovani]

bolje po slovenackom 2

Pogresno sam se izrazio, hteo sam reci da Ustav nije dozvoljavao nelegalni, a ne legalni raspad. A raspad 1991 godine je bio nelegalan, Srbija nije uradila nista protivustavno, zato sto nije zelela raspad SFRJ i nije dala saglasnost da se zemlja raspadne. I nije Srbija platila zbog toga, nego zbog drugih stvari, pre svega sto se usprotivila onima koji nisu zeleli Jugoslaviju. A protivustavno su je razbili Slovenija i Hrvatska. I jos nesto,. Hrvastska i Slovenija u pocetku nisu imale vecinu za raspad. Ostali su pobegli iz SFRJ tek kada je poceo rat jer su se bojali da ne budu uvuceni u njega. A zna se ko je koga prvi napao. Dalje, kako je neko iz Srbije uopste mogao verovati Tudjmanovoj, Kucanovoj i Alijinoj vladi da ce one garantovati prava Srba. To kako oni vide prava Srba vidimo i danas u Hrvatskoj, Sloveniji i Federaciji BiH. Manite nas vise sa tim floskulama o demokratskim politicarima i kako bi sve bilo u redu da je Srbija mirno legla pod noz.

(sreda, 22. jan 2020, 14:43) - rssi [neregistrovani]

Nekoliko osnovnih stvari

Pre nego što sednete da napišete komentar imajte u vidu istoriske činjenice:
1. Da su autonomne pokrajine bile nešto idealno, SR Slovenija i SR Hrvatska bi ih imale po svaka makar po deset. Ali nije tako. Slovenci i Hrvati (Tito, Kardelj i Bakarić) su samo SR Srbiju častili sa dve autonomne pokrajine. Šta mislite zašto?
2. Da su Slovenci i Hrvati bili za bilo kakav iskren i pošten razgovor seli bi i dogovorili bi se. Ali nisu bili. Jer da su bili, ni Slovenija n Hrvatska danas ne bi bile u sadašnjim granicama.
3. Da su Slovenci i Hrvati tada znali da razgovaraju na te teme, uredili bi odnose između sebe. Biće tri decenije da su samostalne i međunarodno priznate države, države članice EU i NATO pakta a između sebe nemaju rešen niti jedan problem (granica između država nije definisana, vlasništvo nad nuklearnom elektranom Krško nije uređeno, štediše Ljubljanske banke koji žive u Hrvatskoj još se vuku po sudovima, nevraćeni krediti preduzeća iz Hrvatske, koja duguju podružnici Ljubljanske banke iz Zagreba se još vuku po sudovima, po međunarodnim sudovima se tužakaju za to i ono, ...). Dakle, Slovenci i Hrvati definitivno tada nisu znali a ni danas ne znaju da razgovaraju, da se dogovaraju i da prave kompromise u razgovorima i dogovorima.
4. Slovencima je samostalna država bila "... uresničitev tisočletnih sanj vseh Slovenskih rodov." I ako je tako, šta tu Srbi imaju da razgovaraju sa njima? Tu nema razgovora, dogovora i nekih kompromisa..
5. Hrvatima je "... samo Bog iznad Hrvatske." i " samostalna država Hrvatska je tisućljetni san Hrvatskoga pućanstva." I ako je tako, šta tu Srbi imaju da razgovaraju sa njima? Tu nema razgovora, dogovora i nekih kompromisa.
6. Srbi su napravili katastrofalnu grešku, da su nakon Velikog rata išli u državnu zajednicu sa onima koji su na bojnom polju izgubili taj rat. Da li smo tada u tu i takvu državnu zajednicu išli iz altruizma ili golog interesa nije važno. Važno je, da je to bila katastrofalna greška Srbije.
7. Ujedinimo se i gledajmo samo svoje interese (interese države R Srbije i Srpskog naroda izvan granica R Srbije).

(sreda, 22. jan 2020, 13:09) - anonymous [neregistrovani]

Re: Bolje po slovenackom

Što se tiče Ustava iz 1974. izvolite ga pročitati, naročito njegovu Preambulu u kojoj doslovce stoji " ...Svaka od federalnih jedinica SFRJ ima pravo da napusti Federaciju, pod uslovom da za to daju saglasnost sve ostale federalne jedinice...." U konkretnom slučaju, sve federalne jedinice su bile saglasne za razlaz - sem Srbije. I Srbija je to platila - prekupo, a nije se moglo izbegnuti ama baš nikako.
Ali mnogo veća šteta je što Vi u čoveku koji je želeo i želi mir, blagostanje i prosperitet svoje Domovine Srbije i svog Srpskog naroda, dakle Vi u meni prepoznajete narodnog neprijatelja. Takva izvrnuta shvatanja su večita kočnica prosperiteta Srbije.

(sreda, 22. jan 2020, 12:12) - anonymous [neregistrovani]

bolje po slovenackom

Prvo, Ustav iz 1974 nije dozvoljavao legalni raspad kako neko ovde rece. A za one koji pricaju da je bolje da je bilo po slovenackom, naravno, vi bi i sada pristali na raspad sopstvene drzave, mislim na Srbiju kakva jeste, samo da vama bude dobro.

(sreda, 22. jan 2020, 11:51) - anonymous [neregistrovani]

Ма неће бити да је тако!

СФРЈ је дефинитивно раскомадана Уставом из 1974. Тим уставом, све федералне јединице, сем КосМета и Војводине, ... прецизно(!) ... су дефиниране као комплетне државе које су само на основу своје добре воље у саставу Федерације, а које имају право на излазак из те Федерације (наравно уз сагласност свих осталих Република).
Тиме је стављена тачка на интегритет Федерације, а све остало је била само колатерална штета. И заиста штета, јер је за Србију било неупоредиво продуктивније да прихвати пријатељски разлаз,а да заузврат захтева гарантовање мањинских права за Српско становништво ван Србије и признање свих Република да је КосМет неотуђиви део Србије. Група способних анти-комунистичких Српских политичара, могла би то без проблема да постигне и Србија би сада била чланица ЕУ.
Оно што је написано у Уставу из 1974. била је идеја - водиља анархистичко-синдикалистичких и социјал-демократских организација на подручју Краљевине Југославије, а најистакутији лидери тих организација били су на жалост - Срби који су узгред имали одличну сарадњу са усташама. Те организације су касније под руководством Друга Тита трансформиране у КПЈ, изнедриле су социјалистичко самоуправљање, т.ј уставом гарантирану анархију која је ... нормално ... резултирала - разлазом. Тај разлаз је био Уставом гарантиран и није могао нити смео бити спречаван.

(sreda, 22. jan 2020, 11:05) - Dr. Top [neregistrovani]

Znak

Izgleda da je dizajner koji je napravio znak tog kongresa ptedpostavljao šta će se desiti. Zvijezda petokraka je predstavljena kao da je u bijegu i izgleda nekaklo preplašeno. Možda je autor htio pokazati dinamičnost, promjene, a iz današnjeg ugla meni upravo izgleda onako kako je predstavljeno, crvena zvijezda petokraka je pobjegla.

(sreda, 22. jan 2020, 10:50) - anonymous [neregistrovani]

Nije mogla da opstane....

.....jer je, posebno posle II svetskog rata stvorena kao diktatura JBT...Sada kada njega nema, nema i Jugoslaviju, kao njegova p'rcija, kojom je vladao sa armijom od jedan milion vojnika.Da je bila stvorena da postoji, nezavisno ko ce biti predsednik i danas bi postojala.Bila je stvorena(posle DSRata, za dozivornog predsednika i umrla je posle njegove smrti.Inace nije bila losa tvorevina, iako je bila osnovana na demokratski, a ne na diktatorskim osnovama.Umro diktator-raspala se njegova tvorevina.Kada je putovao sa "plavim vozom", danima su bili rasporedjeni vojnici duz pruge da sprece eventualno postavljanje mine na koloseku od onih koji su neograniceno voleli svog diktatora.A mogla je biti stvorena na demokratskim osnovama po predlozima "narodnih neprijatelja", odnosno onih koji nisu hteli da sluze diktatoru i da vichu> "I po Tito, Tito", pa je ispalo "bez Tito". Prodavao je zemlju i istoku i zapadu, pa i unutra, pre svega na stetu Srbije, koja je ostala u okviru beogradskog pashaluka.Bilo je dosta predloga u tom smislu, ali predlagachi su proveli dobar deo svog zivota u zatvorima, jer nisu prihvatali > I po Tito, Tito.Takve diktature su sa ogranicenim vekom trajanja.A mogla je da bude dobra i uspesna federacija da je bila konstituirana po predlozima pravih demokrat, koji su dobar deo odlazali u zatvorima, po naredjene "voljenog" diktatora.Da navedem primer Svajcarske, koja je vise puta bila pred raspadanje, ali ljudi su seli i dogovarali se sta da izmene da bi ziveli dobro u zjednistvu.I danas nije kasno da se nesto ucini, kao na primer neki mali Shengen, za pocetak putovanje bez pasosha, ukidanje carina.Moze se uzeti za primer Svajcarska, koja se nekoliko puta nalazila pred raspadom, pa su ljudi menjali neka pravila da bi i dalje ziveli i zive zajedno, ali bez nekog novog diktatora, kako je pokusao S.Milosevic.