Pravosnažne presude mogu da se komentarišu, ali ne bilo kako

Društvo sudija Srbije pozvalo je Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, a naročito republičkog javnog tužioca, da prestanu da zanemaruju svoje ustavne dužnosti garanta nezavisnosti sudova i sudija i samostalnosti tužilaca, a povodom istupa političara koji komentarišu njihov rad.

Jedno od načela Ustava Srbije je podela vlasti. Odnos tri grane zasniva se na ravnoteži i međusobnoj kontroli. Sudska je opisana kao nezavisna. Jedan političar, državni sekretar u Ministarstvu pravde bi da uvede eksternu kontrolu pravosuđa. Primere traži u Francuskoj.

"Sudstvo i tužilaštvo je postalo neodgovorna grana vlasti, zatvoren sistem koji vodi računa samo o sebi, koji niko ne kontroliše eksterno. Mi imamo u jednoj Francuskoj, gde u njihovom ustavu sudstvo nije grana vlasti nego autoritet, a sudije i tužioce postavlja predsednik države. A kod nas umesto da predsednik Vučić postavlja sudije, ovde imamo da oni koji sede s kriminalcima u hotelu 'Šumadija'...", navodi državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić.

Kritike na račun pravosuđa stižu i od predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Na primeru čoveka osumnjičenog za trgovinu drogom smatra da sistem, i pored dokaza, ne radi dovoljno efikasno.

"Sit sam i tužilaštava i sudova i njihovog nedelovanja", rekao je Vučić.

Predsednik iz Davosa poručuje da ne želi da kontroliše sudije i tužioce već da ubice i narko-dileri budu iza rešetaka.

"Ne pada mi na pamet da na bilo koji način rušim Ustav Srbije, to ni u jednom trenutku nije dolazilo u obzir. Nekad, kad nemate za šta da se uhvatite, morate da se hvatate za sopstvene laži i izjave ljudi koji ni od koga nisu ovlašćeni za bilo šta, niti postoji neka inicijativa, niti moja želja, niti se ustav menja preko noći – niti je to moguće niti realno", naveo je Vučić.

Zabranjeno mešati se u rad sudova 

Društvo sudija Srbije u saopštenju podseća: Zabranjeno je mešanje vlasti u rad tužilaštva i sudova.

"Ovo saopštenje jedno je u nizu koje se izdaje više od dve decenije, kojima se predstavnici druge dve grane vlasti pozivaju da ne komentarišu rad pravosuđa, pre svega sudova, u predmetima koji su živi, aktivni, a u onim predmetima koji su pravosnažno okončani, potrebno je komentarisati tako da se autoritet suda i nosilaca pravosudnih funkcija ne dovodi u pitanje", kaže sudija Apelacionog suda Omer Hadžiomerović.

Dan kasnije, Radomir Ilić objašnjava šta je hteo da kaže. Reč je o rešenju da u Visokom savetu sudstva, pored pet sudija, sedi i pet pravnika, koje će birati Skupština. U Državnom veću tužilaca tužioci će, međutim, biti u manjini u odnosu na pravnike koje biraju političari.

"Eksterna kontrola pravosuđa od strane naroda podrazumeva da su građani ti koji biraju, koji imaju pravo da kontrolišu kako izvršnu, tako zakonodavnu, a na neki način da participiraju i u kontroli sudske vlasti", objašnjava Ilić.

Hadžiomerović ističe da se država obavezala da smanji politički uticaj na pravosuđe i da izmeni način izbora sudija – da se ne biraju u parlamentu, i da se eliminiše prisustvo  predstavnika politike, ministra pravde i predsednika Odbora za pravosuđe u Visokom savetu sudstva.

"Nekako me to podseća na ono – dajemo žmigavac levo, a idemo desno", kaže sudija Apelacionog suda.

Osim zaštite nezavisnosti sudija i samostalnosti tužilaca, sudije pozivaju Visoki savet sudstva, Državno veće tužilaca i Republičkog javnog tužioca da redovno pružaju obaveštenja i razjašnjenja o pitanjima koja su od interesa javnosti.

broj komentara 12 pošalji komentar
(utorak, 21. jan 2020, 08:45) - Srbijanac [neregistrovani]

Krivica

Srpsko sudstvo je rak rana nase drzave.

(utorak, 21. jan 2020, 07:50) - anonymous [neregistrovani]

Sedim i zamisljam

Neko normalno sudstvo bez "vasih i nasih". Bez straha od drzave i nemoci koju uvek osecam pred njom pa i za obican racun koji nisam platila. Bez osecaja da me drzava proganja za sve moguce dazbine prema njoj,ali nije bas revnosna prema njenim obavezama koje se odnose na mene.

(utorak, 21. jan 2020, 00:26) - Dejan M. [neregistrovani]

Mogu da se komentarišu

ali bolje da se ne komentarišu...presude.

(ponedeljak, 20. jan 2020, 23:38) - milan [neregistrovani]

Balkanski sudovi

Balkanski sudovi i balkanske sudije? Ne, hvala!

(ponedeljak, 20. jan 2020, 23:06) - Milos [neregistrovani]

Pravda za nevine

sve sudije su zahvaljujuci politicarima dolazili do radnih mesta od 1945. A sada zele da su zasticeni kao beli medvedi. Sramota me je u njihovo ime, jer nam svakodnevno dokazuju da su lako podmitljivi i da se sa njima svako ko krsi zakon, prolazi sa manjim kaznama nego sto su zakonom predvidjene... Mislim da bi narod sudije trebao birati kao politicare, pa bi se tada svako bojao za svoje radno mesto i poslove krajnje korektno odradjivali, a obican narod bi sigurno na stetu mafijasa, lopova i ostalih vucibatina birao casne i stroge sudije i Srbijom bi opet narodna pravda vladala...

(ponedeljak, 20. jan 2020, 22:48) - anonymous [neregistrovani]

Што мање недодирљивих , мања и корупција

Независно судство и тужилаштво је као и самоуправљање лепа замисао али то је чиста утопија. Све људи кији раде морају имати контролу. Судије и тужиоци који не раде добро морају бити критиковани и мењани од стране државних органа. Коме они у Србији одговарају за свој (не)рад ? Самом себи изгледа. Толико су се уживили у ту лагодну позицију да се чак брецају и на Председника када
их крутикује. Идеална ситуација за корумпираност и јавашлук. Криминалце пустају на слободу јер наводно тужилаштво није прикупило доказе !!!! Ма одмах сменити те тужиоце и поставити нове способне ! Каква дрскост још се буне што их јавност прозива због неспособности и оправдане сумње на корупцију која буја у судству и тужилаштву у њиховом свету "недодирљивих". Под хитно мењати закон и овластити Председника државе да их поставља и разрешава !!!

(ponedeljak, 20. jan 2020, 22:43) - anonymous [neregistrovani]

Vladavina prava

Ono što moram da primetim, da svako tumači stvari onako kako mu odgovara. Hajde da stvari posmatramo obrnutim redosledom u samom Ustavu Srbije.
Član 4. glasi:
- Pravni poredak je jedinstven.
- Uređenje vlasti počiva na podeli vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku.
- Odnos tri grane vlasti zasniva se na ravnoteži i međusobnoj kontroli.
- Sudska vlast je nezavisna.
Član 3. glasi:
- Vladavina prava je osnovna pretpostavka Ustava i počiva na neotuđivim ljudskim pravima.
- Vladavina prava se ostvaruje slobodnim i neposrednim izborima, ustavnim jemstvima ljudskih i manjinskih prava, podelom vlasti, nezavisnom sudskom vlašću i povinovanjem vlasti Ustavu i zakonu.
Član 2. glasi:
- Suverenost potiče od građana koji je vrše referendumom, narodnom inicijativom i preko svojih slobodno izabranih predstavnika.
- Nijedan državni organ, politička organizacija, grupa ili pojedinac ne može prisvojiti suverenost od građana, niti uspostaviti vlast mimo slobodno izražene volje građana.

Iz samog Ustava se vidi, da je sudska vlast nezavisna, ali se jasno kaže da se odnos tri grane vlasti zasniva na ravnoteži i međusobnoj kontroli. Sudstvo treba i mora biti nezavisno, ali nikako mimo kontrole druge dve grane vlasti (zakonodavne i izvršne). Ni jedna od tri grane vlasti ne može i nesme da bude izuzeta od toga, jer se u suprotnom ruši ono što svima nama najvažnije, a to je vladavina prava. Suverenitet države potiče od nas građana. Mi smo ti koji imamo i moramo imati uticaj na sve tri grane vlasti, bilo posredno, bilo neposredno. Ako neka grana vlasti, u ovom slučaju sudska, misli, da se nezavisnos može bazirati na temelju da njih niko nesme da kontroliše, onda ja izgleda pogrešno čitam Ustav.

(ponedeljak, 20. jan 2020, 22:42) - anonymous [neregistrovani]

Jako lose

Sudije ne razumeju kako krivicno delo zivi u stvarnom zivotu, kako se ta pravna norma manifestuje u stvarnom svetu. To je njihov najveci problem. Posle toga dolazi korupcija.

(ponedeljak, 20. jan 2020, 22:21) - Miki [neregistrovani]

Gradjanin

Kao gradjanin imam pravo da iskazem zadovoljstvo ili nezadovoljstvo svim granama vlasti. Nezadovoljan sam vlascu ali sudstvom pogotovu. Apsolutno nepoverenje imam u sudstvo.

(ponedeljak, 20. jan 2020, 21:37) - anonymous [neregistrovani]

Kako je nastala

Kako je nastala narodna izreka:
Kadija te tuzi, kadija ti sudi.