Novine u popisu stanovništva, pitanja i za muškarce

Popis stanovništva 2021. godine u Srbiji biće prvi na kojem će se laptop računari koristiti za prikupljanje podataka, predviđa Predlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri. Prvi put smo u probnom popisu, u aprilu 2019. godine, pitali i muškarce, a ne samo žene, za broj živorođene dece, što je bila praksa u ranijim popisima, objašnjava pomoćnica direktora za Sektor društvenih statistika RZS Snežana Lakčević.

Terensko prikupljanje podataka trajaće 30 dana, a pre nego što počnu sa radom, popisivači će imati dužu obuku nego ranije i prvi put će nadležni "ukrstiti" geoprostorne podatke i podatke popisa, što će sve zajedno omogućiti bržu, kvalitetniju i kompletniju obradu podatka.

"Za razliku od svih prethodnih popisa kada smo koristili papirne obrasce, sledeće godine ćemo popis raditi računarima", kaže za Tanjug pomoćnica direktora za Sektor društvenih statistika RZS Snežana Lakčević.

Razloga za to ima više, navidi Lakčevićeva i pojašnjava da će korišćenje laptopova doprineti kvalitetnijoj obradi podataka, jer će u aplikaciji za unos biti ugrađena pravila logičke kontrole, pa će se podaci direktno smeštati na servis Zavoda.

Terensko prikupljanje će trajati 30 dana 

"U realanom vremenu ćemo pratiti rad popisivača", rekla je Lakčevićeva.

Dodala je i da će biti skraćeno vreme terenske realizacije popisa i početka diseminacije, odnosno dostupnosti popisnih podataka.

Terensko prikupljanje će trajati 30 dana, počev od 31. marta 2021. godine, za razliku od dvonedeljnog prikupljanja, što je bila praksa prethodnih godina.

Takođe, povećaće se i broj dana obuke popisivača.

"Praksa je do sada bila da obuka traje tri, ali sada će trajati pet dana", navela je Lakčevićeva.

Broj popisivača je znatno smanjen, pa će tako na ovom popisu biti angažovano 15.500, dok je na prethodnom popisu bilo 38.000 popisivača.

Prema njenim rečima, prvi put na ovom popisu će biti povezani geoprostorni i popisni podaci, što će omogućiti da se oni iskažu na nižem teritorijalnom nivou, od nivoa naselja, što je do sada bila praksa.

Muški fertilitet 

Sledeći primere dobre prakse drugih zemalja, veliku novinu u popisu 2021. godine predstavlja muški fertilitet.

"Prvi put smo u probnom popisu, u aprilu 2019. godine, pitali i muškarce, a ne samo žene, za broj živorođene dece što je bila praksa u ranijim popisima", objašnjava Lakčevićeva.

Ona je dodala da će popisivači biti angažovani putem javnog poziva, uz uslov da su punoletni, da nisu kažnjavani i da imaju najmanje srednju stručnu spremu i osnovno poznavanje rada na računaru.

Troškovi za sprovođenje popisa su oko 29,3 miliona evra, od čega će Evropska komisija obezbediti gotovo polovinu – 14,2 miliona evra.

"Projektovana sredstva popisa su 500 dinara po glavi stanovnika. U poređenju sa drugim državama, mi smo tu približni, čak i jeftiniji", rekla je Lakčevićeva.

broj komentara 9 pošalji komentar
(utorak, 21. jan 2020, 22:48) - anonymous [neregistrovani]

Svi Srbi sve znaju

Zna se da se za fertilni period uzima kohorta zena od 15 do 49.
Fertilitet i natalitet su dve stvari razlicite u demografiji, tj izrazavaju dve stvari. Natalitet broj rodjenih na 1000 stanovnika, a fertilitet broj zivorodjene dece po zeninu fertilnom periodu.
Koliko ljudi misle da sve znaju pa komentarisu o svima temama a pojedini se skolovali dosta dugo.

I 2021. je trebalo da bude registar stanovnistva, a ne popis, ali mi i dalje kaskamo za svetom.

(subota, 18. jan 2020, 19:35) - Smartass [neregistrovani]

@Fertilitet il i natalitet ?

U demografiji postoji nešto što se zove TFR ili Total Fertility Rate (Naši ga slobodno prevode samo kao fertilitet). Ukratko, broj koji kaže koliko jedna zena, u fertilnom dobu (15-44 godina ili do 49, još se nisu dogovorili) u proseku ima dece. Podatak je često mnogo relevantniji od nataliteta, koji ne uzima u obzir starost populacije.

(subota, 18. jan 2020, 18:29) - Djuradj [neregistrovani]

@Laptopovi ???

Pa sta ako drzava kupi laptopove,nece ih unistiti posle popisa.O cemu ti brines,pametnije bi bilo da vodis brigu o svojem domacinstvu.Zivimo u dobu elektronike.

(subota, 18. jan 2020, 18:10) - Petar [neregistrovani]

laptopovi ???

Da li to znači da će država kupiti 15.500 laptopova za popisivače ?

(subota, 18. jan 2020, 17:40) - Dejan M. [neregistrovani]

Pitanje za zakonodavce

Da li sada imate ili nemate ili nikad niste imali ugled?

(subota, 18. jan 2020, 17:29) - anonymous2021 [neregistrovani]

Пописати жртве

Треба искористити попис да се попишу жртве ратова из претходних 100 година. То би могла да буде добра база за даља истраживања научника и да се делимично исправи грешка да никад нисмо потписали наше жртве .

(subota, 18. jan 2020, 16:06) - anonymous [neregistrovani]

Fertilitet il i natalitet ?

Fertilitet se ne meri po broju dece koje imate vec u laboratoriji.

(subota, 18. jan 2020, 15:39) - Zivko [neregistrovani]

Zanimacija

Srbija je zemlja cuda

(subota, 18. jan 2020, 14:47) - anonymous [neregistrovani]

Јасно и гласно

Дефиниција фертилитета: "Фертилитет, или родност, једне популације најбоље изражава стопа укупног фертилитета. Она представља просечан број деце коју у репродуктивном добу роди једна ЖЕНА." Ниједан мушкарац НЕ може да роди ниједно дете. То је природна или Божија привилегија жене. Или мењајте термин (у "број остварениг очинстава" или тако некако) или укидајете ову глупост. НЕ постоји мушки фертилитет, јер то се на српском каже РОДНОСТ.