Gde je linija između kockanja kao vrste hobija i ozbiljnog problema

Osmišljena davno kao vid razonode, kocka sve češće izmiče kontroli i postaje ozbiljan problem. Posebno zabrinjava to što je, prema statistici, među zavisnicima od kockanja sve više maloletnika. S druge strane ohrabruje što je više i onih koji problem priznaju i traže pomoć.

Slučajeva kada povremena želja da se okuša sreća poprimi ozbiljnije razmere ima svuda oko nas.

"To krene 20 dinara, 40 dinara pa posle sve više", kaže jedna građanka. 

"Ja imam puno drugova koji se kockaju, dobro, to nije u toj meri, ali mislim da je danas kocka način da se na što lakši način doće do većeg novca do kog nije moguće doći", kaže jedan mladić.

Poslednjih godina beleži se i značajno pomeranje starosne granice.

"Sada su to osobe od 18 do 25 godina, što znači da se ta granica pomerila na dole i te osobe počinju kao maloletnici, kada mozak maloletnika nije sposoban da kotroliše ni mnoge druge stvari pa ni kockanje", kaže Vladan Radivojević iz Centra za mentalno zdravlje u Nišu.

Gde je tačno linija između kockanja kao vrste hobija i ozbiljnog problema teško je utvrditi.

Sagovornik RTS-a već dvadeset godina igra sportsku prognozu četiri do pet puta nedeljno, ali ne misli da ima problem.

"Nemam nekih problema, nisam imao neke dugove zbog klađenja", rekao je sagovornik.

Da li je neko kockar ne definiše se samo učestalošću ili materijalnim gubitkom već time koliki je značaj kockanja u odnosu na druge životne aktivnosti. Kod mladih se najpre primete promene u školi, a zanemaruju se i druge obaveze. Ključ je u porodici, a preventiva nabolji lek.

"Da deca znaju kakav je rizik od kocke i da ih ne tapšemo po ramenu to je samo jedan tiket, to su samo dva tiketa. I da ih ne ohrabrujemo, ako dobiju manje iznose jer smo na taj način saučesnici u stvaranju zavisnosti od kocke", kaže Marijana Dinić iz Centra za socijalni rad u Nišu.

Ako do problema već dođe, rešenje postoji. Zavodu za metalno zdravlje u Nišu se za pomoć prošle godine obratilo se više od dve stotine osoba koje imaju problem sa kockanjem.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво