Peđa i Lazar ređaju samo petice, a krov nad glavom samo što se ne obruši

Braća Peđa i Lazar iz Ravnog Dela, iako žive u kući sklonoj padu bez osnovnih uslova za pristojan život, po znanju i uspehu su primer vršnjacima u Osnovnoj školi u Kruševici. Zato je kolektiv škole pokrenuo akciju kako bi braći Stojanović, uz siguran krov nad glavom, obezbedio nesmetano školovanje.

Teret godina, kamena i blata još uspevaju da zadrže bagremove grane. U kući koja broji drugi vek postojanja stasava četvrta generacija Stojanovića. Nad glavom plafon samo što se nije obrušio, pod nogama beton. Tu žive dva odlikaša.

"Nije mnogo teško učiti, teško je naći gde ću da učim pošto od prozora duva i promaja često kad su hladni dani", kaže Peđa Stojanović, učenik sedmog razreda.

Njegov dve godine mlađi brat Lazar Stojanović plaši se da krov ne padne jer je krov na kući istrulio.

Bez radnog stola, kompjutera, mobilnih telefona. Skromno pokućstvo davno dotrajalo, kupatilo neupotrebljivo. Od nadnice koju otac zarađuje od Vlasotinca do Beograda, za hranu, odeću i obuću ima. Za novi krov nad glavom ni pomisli.

"Za školu najosnovnije ima, ali nema krova nad glavom jer ja i suprug ne može da postignemo", žali se njihova majka Natalija.

Peđa želi da bude pilot, a Lazar profesor 

Za četvorku braća ne znaju. Pametni, vredni, kulturni, sa jasnim ciljem - Peđa da postane pilot, Lazar profesor. Drugari i nastavnici za njih imaju samo reči hvale.

"Odličan drug, zna da pomogne, hoće da nam objasni, odlično zna matematiku", kaže Peđin drug Marko Dinčić.

Profesorka francuskog jezika Jelena Miljković kaže da su Peđa i Lazar deca za svaku pohvalu i, kako dodaje, milina je raditi sa njima.

Zato škola čini sve što može da im pomogne.

"Učenike hrani besplatno u kuhinji, daje besplatne udžbenike, prevozi učenike od kuće do škole", dodaje Dragoslav Svetozarević, direktor OŠ  "Karađorđe Petrović".

Nekad ih vozi i nastavnik 

Kada vozač ne može, put dug desetak kilometara od škole u Kruševici do planinskog Ravnog Dela rado im olakšava nastavnik Nikola. Diveći se njihovoj snazi, zajedno sa svojim kolegama pokrenuo je akciju pomoći ovoj porodici.

"Svi se trudimo da prikupimo neka sredstva koja bi im omogućila bolju kuću, bolje uslove za učenje, da bi mogli da završe srednje škole, a kasnije nadamo se upišu i odgovarajuće fakultete", ukazuje nastavnik matematike Nikola Stanković.

Rešenje bi mogla da bude neka davno zatvorena kuća bliže glavnom putu i Vlasotincu. Tako Peđa i Lazar više ne bi brinuli ni za stariju sestru Ivanu, koja bi uz pomoć ličnog pratioca mogla da nastavi školovanje.

Žiro račun za pomoć Stojanovićima

OTP BANKA

Štednja za Peđu Stojanovića

275-0021174491266-25

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 17. jan 2020, 12:34) - anonymous [neregistrovani]

odgovor

nije tačno i treba takvoj deci pomoći da budu ono što žele .

(petak, 17. jan 2020, 11:20) - anonymous [neregistrovani]

Socijalističko razmišljanje

Ovoj deci, odnosno njihovoj porodici treba omogućiti bolje uslove za život i pomoći im da budu dobri majstori, kako si se što prije otrgli od siromaštva, a pilot i profesor su zanimanja za one koji imaju novac za dugotrajno školovanje i čije porodice imaju novac za školovanje, Kanimo se socijalističkog razmišljanja i shvatimo da živimo u surovoj realnosti kapitalizma. ne zamarajmo učenike sa visokim školama i pokažimo im da i lepi zanati imaju svoju draž. Više je plaćen jedan keramičar u Nemačkoj nego doktor nauka. Ne lažimo svoju decu.