Eliminisanje ložišta na ugalj i drva - kratkoročna mera protiv zagađenja

Vazduh u više gradova u Srbiji već danima je veoma zagađen. Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović rekao je za RTS da se na sastanku u Vladi razgovaralo o kratkoročnim i dugoročnim merama. U Srbiji se više od 60 odsto domaćinstava greje preko induvudualnih ložišta - to će biti fokus radne grupe i strategije kako bi se narednih godina promenila situacija, ukazao je Radović.

Beograd, Valjevo, Kosjerić, Novi Sad, Smederevo, Beočin, Pančevo su i jutros među najzagađenijim gradovima.

Juče posle podne vanredno je zasedala Vlada Srbije. Odlučeno je da se formira telo koje će koordinirati rad svih državnih organa, obaveštavati javnost i predlagati i analizirati efekte mera koje Republika Srbija sprovodi radi zaštite životne sredine.

Ministar Goran Trivan je rekao za RTS da se na sastanku u Vladi razgovaralo o uzrocima zagađenja vazduha i merama koje treba da se preduzmu. 

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović rekao je da je sastanak u Vladi pokazao da se Srbija promenila i da institucije Vlade reaguju onda kada postoj i potreba.

"Vazduh je ovakav decenijama, danas se sprovode konkretne i sistemske mere", rekao je Radović, dodajući da je o tome razgovarano.

Kaže da je razgovarano i o tome da je sektor energetike najveći izvor zagađenja. Podsetio je da je uloženo više stotina miliona evra u zaštitu životne sredine u smanjenje emisije.

Strateško rešenje za neke gradove 

"Razgovarano je kako će se taj program nastaviti, ali i kako sistemski i strateški rešiti neke gradove poput Užica, Kosjerića i Valjeva", kaže Radović.

Prema njegovim rečima, sprovodi se gasifikacija određenih gradova, a razgovaralo se o merama koje mogu biti interventne.

"Danas živimo u Srbiji gde se ekonomija oporavlja i gde se više ulaže u životnu sredinu", rekao je direktor Agencije za zaštitu životne sredine.  

Ističe da postoje kratkoročne i dugoročne mere protiv zagađenja. Kratkoročne mere se ogledaju u tome da se redukuje izvor zagađenja poput saobraćaja privremeno, a dugotrajne mere su ulaganje u nova elektroenergetska postrojenja, u modernizaciju postojećih, da se uredi veći koeficijent energetske efikasnosti na stambenim objektima i da se eliminišu ugalj i drvo kao energenti što je više moguće, smatra Radović. 

"Poruka je da nema mesta panici i da vazduh danas nije ništa drugačiji, jedina razlika u odnosu na prethodne decenije je da se neko bavi time, da su podaci dostupni građanima, i da Srbija postaje uređena zemlja", kaže Radović. 

Smatra da je "priča koja se dešava oko vazduha", posledica toga što postoji briga za životnu sredinu.

Govoreći o aplikacijama, Radović kaže da su građani informisani putem monitoring stanica Agencije za zaštitu životne sredine, čiji su podaci emitovni u relanom vremenu, 24 časa onlajn.

"Jedini izvor monitoringa smo mi", ističe Radović. 

Sistemska ulaganja 

Valjevo je u poslednjih nekoliko godina "šampion" po broju dana godišnje kada imaju zagađujuće materije.

U Srbiji se više od 60 odsto domaćinstava greje preko induvudualnih ložišta. Domaćinstva troše ugalj lošijeg kvaliteta i takva domaćinstva su energetski neefikasna - to će biti fokus radne grupe i strategije kako bi se promenila situacija narednih godina. 

Govorilo se o sistemskim ulaganjima u modernizaciju Srbije, kroz podizanje efikasnosti. 

Kako kaže, ekonomija mora da bude snažnija jer tako dobijamo sredstva da ulažemo u životnu sredinu i da se naprave programi koji će subvencionisati energetsku efikasnost.

Naveo je primer Austrije koja je 2008. odbijala od poreza ulaganje u novu stolariju i fasade i tako smanjila potrošnju energije. Podseća da London naplaćuje taksu kada se ulazi u grad.

"Važna je i uloga medija da bi se građani edukovali", zaključio je Radović.

broj komentara 39 pošalji komentar
(petak, 17. jan 2020, 08:10) - anonymousje [neregistrovani]

Odgovor

Valjevo je vec duzi niz godina u dimu, a o njemu je prica krenula tek kada je doslo u Beogradu do guše...

(četvrtak, 16. jan 2020, 13:40) - DrMr [neregistrovani]

@Totalno pogresno

Potpuno se slazem sa tobom da su drva nikakav zagadjivac vazduha i svega drugog.Uslov je da su drva za lozenje SUVA da procenat vlaznosti ne prelazi 25% jer tada gotovo da nema dima.

(četvrtak, 16. jan 2020, 13:19) - James Laza 007 [neregistrovani]

Totalno pogresno

"da se eliminišu ugalj i drvo kao energenti što je više moguće" Gospodo draga, pa da li je moguce da covek koji se bavi takvom materijom trazi izbacivanje kotlova na drva... Opste je poznato da se sagorevanjem drveta oslobodi onoliko CO2 koliko bi se oslobodilo i raspadanjem drveta, sto daje nulti stepen zagadjenja.... Em je obnovljivi izvor energije. Da li gospodin misli da bi svi trebali da se greju na struju i stimulisemo mini hidroelektrane koje unistavaju uslove za zivot mikro sveta koji zavisi od recice... strasno

(četvrtak, 16. jan 2020, 13:12) - anonymous [neregistrovani]

Kosava

stize za vikend i ima sve da oduva pa i ovu temu...cica-mica gotova prica, tresla se gora rodio se mis a kao svako cudo i ova prica ce da traje tri dana....bar imate o cemu zvocati u vremenu kada ste i sami svedoci mnogo o z b i l j n i j i m temama.

(četvrtak, 16. jan 2020, 13:02) - anonymous [neregistrovani]

zazidajte odzak

sa platama od 300 evra i penzijama od 150 evra tesko moze da se prave veliki planovi kao sto je gasifikacija sela i gradova i da se voze elektricni automobili.Gasifikacija Srbije i izgradnja nuklearne centrale do 2050. godine bi bila idealna.Drzava i narod su osiromasili pa ce ici tesko.

(četvrtak, 16. jan 2020, 12:37) - Ja bre [neregistrovani]

Ugalj je glavni problem

Saobracaj po agenciji za ekologiju, ucestvuju u zagadjenju sa 20%, dok su individualna lozista ucestvuju sa 60%.
Jasno je gde je najveci problem. U saobracaju svakako nije...

(četvrtak, 16. jan 2020, 12:36) - bata [neregistrovani]

nismo još za te reme

Ostavite te teme zapadnjacima ... mi još nismo stigli do te teme

(četvrtak, 16. jan 2020, 12:34) - Ja bre [neregistrovani]

Ugalj je glavni problem

Hehe tebi kao ugalj jeftin energent za sirotinju? Pa znas li ti uopste koliko kosta tona najgoreg uglja?

(četvrtak, 16. jan 2020, 12:31) - Ja bre [neregistrovani]

Ugalj je glavni problem

Prvo treba zabraniti spaljivanje uglja, loz ulja i mazuta u gradskim sredinama, Drvo je neuporedivo manji problem.

(četvrtak, 16. jan 2020, 12:22) - anonymous [neregistrovani]

Kuća

Jeli firmina kuća ili je tvoja?Priključak gasa, vode, struje...to je vaša obaveza ako pravite kuću.Ako ste investitor i pravite zgradu, onda opet vi plaćate te priključke...naravno taj trošak prenesete na kupca stana po kvadratu...Nije država ni moj PDV dužan da plaća tebi priključak.Da li možda želite da vam platimo i PVC stolariju?Otiđite na zapad, Ameriku ili Kanadu pa vi recite državi da vam država plati priključak....Da vidite kako će te brzo sami da platite...