Prvi put u novijoj istoriji Srbija ima manje od sedam miliona stanovnika

Iako se u poslednje dve godine u Srbiji rađa više dece, svake godine gubimo na desetine hiljada stanovnika. Demograf Danica Šantić kaže za RTS da u Srbiji trenutno živi manje od sedam milona stanovnika.

Šantićeva navodi da već dve godine traje lagani trend rasta broja novorođenih beba – 2016. i 2017. oko 160, a za 2018. se očekuje i malo veći broj.

"To je dobro ali nije dovoljno, jer je broj umrlih iz godine u godinu sve veći. Srbija svake godine gubi 37.000 stanovnika", ističe Šantićeva.

Šantićeva navodi da prema poslednjim podacima Zavoda za statistiku u Srbiji živi manje od sedam miliona stanovnika, što nije zabeleženo u novijoj istoriji.

Prošle godine rođeno je 63.000 beba, dok je 103.000 ljudi umrlo što je trend u celom regionu, kaže Šantićeva.

Prognoze Ujedinjenih nacija govore da će se u najgoroj situaciji naći Bugarska koja će do 2040. izgubiti 40 odsto stanvništva.

Kako ističe, proces starenja je još jedan faktor jer se živi duže nego pre.

"Društva ne znaju šta će sa starim stanovništvom. Japan je prvi put u istoriji odlučio je da otvori vrata imigrantima – nema dovoljno novorođenih beba i radno sposobnih ljudi, a stopa smrtnosti je visoka", kaže Šantićeva.

Prosečna starost u Srbiji je 43 godine, a prosečan broj dece po bračnom paru 1,48.

Šantićeva ukazuje da je Srbija jedna od država sa najstarijim stanovništvom na svetu, novodeći kao kontrast primer Afrike sa prosečnom starošću stanovništva od 19 godina.

Prema njenim rečima, Srbiji je potrebno više novorođenčadi (prosečno 2,1 po bračnom paru) da bi se održala prosta reprodukcija, samo da bi se ostalo na trenutnom nivou.

"Ti problemi su višedecenijski – negativni prirodni priraštaj u Vojvodini traje od 1989. godine. Beograd je jedini region u Srbiji koji beleži rast broja stanovnika, samo zahvaljujući doseljavanju, a nijedna beogradska opština nema pozitivan prirodni priraštaj", naglašava Šantićeva.

broj komentara 25 pošalji komentar
(četvrtak, 16. jan 2020, 11:52) - Срђан [neregistrovani]

Стигло нам је „Златно доба” - !!!

По свему се види да нам је заиста стигло „Златно доба”.

(sreda, 15. jan 2020, 13:15) - Milan [neregistrovani]

6...

Ja godinama govorim da treba zakonom uvesti sestocasovno radno vreme...dati ljudima 21.vek a ne uskracivati slobodu raznim marifetlucima...nije ovo levicarski komentar vec zdravorazumski...

(sreda, 15. jan 2020, 13:13) - Bob [neregistrovani]

Js je gore

Stanje je jos gore. Nas nema ni 6 milona. Nemojte da racunate one koji su se odselili za inostranstvo, i cija deca su tamo rodjena i pohadjaju njihove skole.

(sreda, 15. jan 2020, 13:07) - Бане [neregistrovani]

Без Бога ...

нема духовне обнове, без духовне обнове нема националне обнове. Да ли се неко пита зашто хришћанске породице имају више деце? И ти бракови су суочени и са кризом и са немаштиом итд .. , али се ипак ређају. Није проблем у екномији, проблем је у души и глави ..

(sreda, 15. jan 2020, 13:00) - anonymous [neregistrovani]

@ Tako je

Нетачно, у Африци имају страховити и неконтролисани наталитет.
Пример:
Европа је 1950. имала 550 милиона а данас 750 милиона. 35% увећана популација.
Африка је 1950. имала 230 милона а данас 1,4 милијарде, 6 (шест) пута више и чуде се одакле глад у Африци, треба то нахранити.
Глобално загревање је мања опасност од прекомерне популације која полако али сигурно дави и убија планету земљу.

(sreda, 15. jan 2020, 12:56) - anonymous [neregistrovani]

Ako tako racunas

Racunaj i republiku srpsku 1,5 miliona i eto cifre od preko 10 miliona

(sreda, 15. jan 2020, 12:29) - Markovljev [neregistrovani]

Šta nam radi država?

Ovo su činjenice koje bi morale da probude one koji misle da je najvažnije rešavati izborne cenzuse u Srbiji i kako ući u Parlament. Niko ne rešava što kao narod izumiremo i da će nas uskoro biti više u Frankfurtu i okolini nego po Srbije bez Beograda. Godinama se ne pomaže mladi čovek koji je bez pomoći roditelja i praroditelja osudjen na put u svet. Šta im dajemo? Ništa!!! Ima li nade za zaposlenje, redovno zaposlenje, pravo na vikend, godišnji odmor, bolovanje, ima li nade da može od svoje plate da iznajmi stan ili kuću u kojoj bi formirao svoju porodicu, dizao decu. Nema. Nema ništa osim povremenih parola pre izbora "Stvorićemo uslove za mlade, da se zaposle, radjaju decu, pomagaćemo mladim porodicama". Prodju izbori i na sve se zaboravi i tako već trideset godina. Šezdesetih godina se takodje išlo na zapad za poslom, ali se išlo da bi se vratilo, danas odlaze da se nikada u Srbiju ne vrate, to je problem koga niko izgleda nije svestan.

(sreda, 15. jan 2020, 12:27) - anonymous [neregistrovani]

Tako je

U Africi jeste prosek 19 godina, ali samo zato što im je životni vek manji od 50 godina!

(sreda, 15. jan 2020, 12:25) - anonymous [neregistrovani]

tačno

tačno je da sada u Srbiji nema 5 miliona stanovnika

(sreda, 15. jan 2020, 12:21) - anonymous [neregistrovani]

Uteha za srbiju

Svezi statisticki podatak, iz nemacke se godisnje iseli preko sto hiljada nemaca. Nama je san da odemo u nemacku, nemci sve iz nje beze. Sve je manje rodenih nemackih beba. Taj broj vlasti (ne) vesto zaobilaze iznoseci podatak o povecanom broju rodenih beba, iako svi znaju da su to bebe migranata.
Broj stanovnika u njoj raste, ali se broj nemaca u njoj drasticno smanjuje.